eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem ismerjük az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményeit

Mennyit tudnak az emberek az éghajlatváltozás esetleges következményeiről? - tette fel a kérdést a WWF Magyarország, a Természetvédők Szövetsége és a Cognative Kft. által közösen készített közvélemény-kutatás. Gergely Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: a lakosság nagy része tisztában van az éghajlatváltozás közvetlen következményeivel, a hosszú távú hatások megismertetése érdekében azonban átfogóbb tájékoztatásra van szükség.

Azt mérte föl a WWF Magyarország, a Természetvédők Szövetsége és a Cognative Kft. által közösen készítet közvélemény-kutatás, hogy mennyit tudnak az emberek az éghajlatváltozás esetleges következményeiről.

Három fontos dolgot tudtunk meg a felmérésből - mondta el az InfoRádiónak Gergely Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója. A megkérdezettek 96 százaléka hallott már a klímaváltozásról, ennek rövid távú hatásait szintén jól ismerik a válaszadók, azonban ugyanez már nem mondható el a hosszú távú következményekről.

Mint rámutatott, a többség spontán el tudja mondani a természeti következményeket, de az éhínséget és a vízhiányt csak 4 százalék említette meg. A szegények és gazdagok közti különbség növekedésére, a háborúk gyakoribbá válására, éghajlati menekültekre kevesen gondolnak - jelezte az igazgató.

Az azonnali hatással és megtakarítással járó lépéseket szívesen megteszik az emberek, például szívesen vesznek energiatakarékos izzókat. Fontosnak tartják a civil szervezetek működését is, és szeretnék, ha azok hatással volnának a politikusokra és a környezetszennyező vállalatokra, illetve igényt tartanak az általuk végzett tájékoztatásra is.

De éppen a hosszú távú ismeretek pótlására van szükség átfogó és részletes tájékoztatásra - figyelmeztetett Gergely Ferenc.

Dóra Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetségének kommunikációs vezetője arról beszélt az InfoRádióban, hogy jól működő klímastratégia után komoly klímatörvényre lenne szükség.

Hanganyag: Hudák Viktor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×