eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kőszeg: Gyurcsány kiszekírozta az SZDSZ-t a kormányból

Magyar Bálintot teszi felelőssé az SZDSZ tönkretételében az Élet és Irodalomban pénteken megjelent írásában Kőszeg Ferenc. Az egykori szabad demokrata politikus az InfoRádiónak azt mondta: a pártban most az a többségi álláspont, hogy a szocialisták 2010-ig való hatalomban tartásával kell visszaszerezni a támogatottságot.

Ön ellenzi a szocialistákkal való együttműködést?

Az SZDSZ gondolkodását meghatározó emberek, például Kis János azon a véleményen vannak, voltak, hogy 1996-ban ki kellett volna lépni a koalícióból, és ezt elsősorban Magyar Bálint akadályozta meg. Nekem az a véleményem, hogy be se kellett volna lépni. Mára már sokan egyetértenek velem abban, hogy a Horn-kormányban való részvétel végig a ciklusban hiba volt.

Térjünk át 2008-ra. Jó lépésnek tartotta, hogy a párt most lépett ki a koalícióból?

Gyurcsány Ferenc tett olyan lépéseket, amelyeket lehetetlenné tették a további munkát. Kiszekírozta az SZDSZ-t a koalícióból. A kérdés, hogy a párt milyen következtetést von le ebből, és mik lesznek a lépés következményei. Az Élet és Irodalomban közölt cikkemet azzal fejezem be, hogy van egy többségi álláspont, amely szerint kívülről is támogatni kell a kormányt, hogy az kihúzza 2010-ig, mert addig történhet valami, amelynek következtében bent maradhat a párt a parlamentben.

A szocialistákat hatalmon kell tartani?

Úgy tűnik, ez van többségben, bár nem ismerem pontosan az SZDSZ belső viszonyait. Vannak olyan hangok, amelyek szerint az SZDSZ akkor tudná megtartani önálló arculatát, ha ellenzéki pártként működne, és nem tartaná életben mesterségesen a kormányt.

Az SZDSZ-nek vissza kellene térni a gyökerekhez?

Ehhez nem lehet visszatérni, hiszen egészen más problémákkal állunk szemben.

Akkor merre tovább?

Erre én sem tudok válaszolni. Azt gondolom, hogy ez a "kint is vagyok, bent is vagyok" politika, amelyet az SZDSZ a koalíción belül folytatott, és amellyel ott sem ért el sikereket, az a koalíción kívül még annyira sem hoz eredményt.

Fodor Gábor vagy Kóka János?

Azt gondolom, hogy Fodor Gábor, de hogy ő elegendő-e erre, azt megint csak nem tudom.

Az interjút teljes egészében, amely a rendszerváltásról, valamint a '90-es évek politikai stratégiáiról szól, a hétvégén hallhatják az InfoRádióban.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×