eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Könnyített rendőri állások fiatal romáknak?

150-200 új körzeti megbízottra, és minél több fiatal roma rendőrre van szükség ahhoz, hogy azokon a településeken, ahol most nem érzik magukat biztonságban az emberek, javuljon a közbiztonság. A rendészeti miniszter bejelentette: nagyon komoly szisztematikus programot indítanak a következő hónapokban.

Nagyon megszaporodtak bizonyos településeken azok az apró bűncselekmények, amelyek a bűnügyi krónikákba szinte be se kerülnek, de az ott élők életét megkeserítik. Terménylopások, állatlopások, hasonló esetek.

Ezeknek a megszüntetése állandó, érzékelhető rendőri jelenlétet kíván. Körülbelül 100-110 olyan település van, ahol szükség van erre az állandó rendőri jelenlétre - mondta Draskovics Tibor. Ezt olyan körzeti megbízottakkal akarják biztosítani, akik helyben laknak, ismerik az ott élőket, és a helyi közösségeket.

A miniszter a rendőrré válás feltételein is változtatna. "Az a nagyon helyes követelmény, hogy középfokú végzettség kell a rendőrségre való bekerüléshez, ez sokakat, adott esetben éppen a rendőri pálya iránt érdeklődő roma fiatalokat zár ki ebből a lehetőségből" - mondta a miniszter. Olyan közbülső megoldást kell találni, ami megnyitja az utat számukra.

A miniszter hozzátette: a rendőrség képzési rendszerét egyébként is érdemben meg akarja változtatni, hogy inkább gyakorlat, mint elmélet-orientált legyen. Arra a kérdésre, hogy néhány településen a rendőrhiányra hivatkozva a polgármesterek a Magyar Gárdától kértek segítséget, az igazságügyi és rendészeti miniszter leszögezte: a települési vezetőknek megoldásért a rendőrséghez kell fordulniuk.

"Senki másnak, se a Magyar Gárdának, se másnak nincsen joga hogy a rendőrség helyett közhatalmat gyakoroljon. Nem hogy nem szabad megengedni, ezt nem szabad tűrni. Nem is fogjuk" - hangsúlyozta Draskovics Tibor.

Az Inforádió rákérdezett arra, hogy Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke csütörtökön kijelentette: napi gyakorlattá vált a kormány részéről az emberi jogok korlátozása. Draskovics Tibor visszautasította az állítást: "Ez egy megalapozatlan, politikailag motivált, igaztalan állítás."

A Fideszes bizottsági elnök a rendőrségi kifizetésekre vonatkozó kérdéseket tett fel a miniszternek átadott levelében. Draskovics Tibor a kérdéseket túl általánosnak tartja: "Van olyan kérdés, ami arra vonatkozik, hogy milyen magáncégekkel lépett üzleti kapcsolatba, fogadott el segítséget a rendőrség az elmúlt két esztendőben. Tehát nyilván itt a BKV-tól a gázművekig mindenkire gondolt. Na ennyire komolyak a képviselő úr kérdései."

Hozzátette: nagyon hosszú listát fog kapni válaszul a képviselő, mert a rendőrség összes államháztartáson kívüli kifizetését kigyűjteti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×