eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Életmentő tanácsok kánikula idejére

Tanácsokkal látja el a Sziget Fesztivál látogatóit a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal. Az utcán vásárolt, vagy otthon, a szabad ég alatt elkészített ételek veszélyeire hívják fel a figyelmet - mondta az InfoRádiónak a szervezet főigazgatója. Nyáron különösen fontos az is, hogy rend és tisztaság legyen a hűtőszekrényekben; sokan nem tudják, hogy melyik polcon, milyen csomagolásban és hány fokon kell tárolni az élelmiszereket - tette hozzá Szeitzné Szabó Mária.

Ha lacikonyháról vásárolunk, érdemes meggyőződni arról, hogy az eladóhely tiszta, rendezett-e, a melegételt forrón, a hideget hűtve tartják-e, és rászállhatnak-e azokra a rovarok - mondta az InfoRádiónak a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója.

A kiszolgálók lehetőleg világos, egyszínű munkaruhájának tisztának kell lennie, hajukat pedig össze kell fogniuk, vagy le kell szorítaniuk, hogy az véletlenül se hulljon bele az ételbe. Kézzel nem nyúlhatnak az étkekhez, nem dohányozhatnak, amíg dolgoznak, és használniuk kell a kézmosót - tette hozzá Szeitzné Szabó Mária.

Fontos, hogy az árak egyértelműen közzé legyenek téve az eladóhelyen, kiderüjön, ki üzemelteti az egységet, hogy hová fordulhatnak panaszaikkal a vevők, és adjanak blokkot a vásárlónak - magyarázta a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója.

A kerti partik kockázata

Az otthoni, kerti sütögetésnek is megvannak a veszélyei - figyelmeztetett Szeitzné Szabó Mária. Nem szabad túl sok füstös, kormos ételt fogyasztani, hiszen azok rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak.

A másik veszélyforrás éppen a nem alapos sütés-főzés: a nyers hús baktériumokat tartalmazhat, és ételmérgezést okozhat, ha a csont körül az elkészült fogás nyers marad - mondta a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója.

Érdemes mindig jó minőségű, friss húst megsütni, megfőzni, de ha mégis mélyhűtött húsból készül az étel, figyelni kell rá, hogy az előbb teljesen felengedjen, a csont környékén is - fűzte hozzá Szeitzné Szabó Mária, megjegyezve: csak tiszta eszközökkel szabad dolgozni.

A nyers húst és a kész ételt el kell különíteni; ha az előbbit megfogtuk, mossunk kezet, mielőtt az utóbbihoz nyúlnánk - javasolta a szakértő.Kórokozók a hűtőben

Nyáron fontos, hogy az ételeket hűtőszekrényben tároljuk, amelyben jó, ha van hőmérő. A fridzsider akkor hűt jól, ha a hőmérséklet odabenn 5 Celsius-fok alatt van - mondta a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója.

Szeitzné Szabó Mária hozzátette: minél melegebb van a hűtőben, annál gyorsabban romlanak az élelmiszerek, vagy szaporodnak el bennük a baktériumok. A nyers ételeket fedett, jól szigetelő csomagolásban érdemes a polcra helyezni.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy melyik a fridzsider leghidegebb része. Oda kerüljenek a készételek; a zöldségfélék jól bírják a magasabb hőmérsékletet is. A hűtőszekrényt akkor is érdemes kimosni időnként, ha az önleolvasztós, mert a rácsokon, a polcokon időnként megtelepedhetnek hidegtűrő baktériumok - erre a szakértő az ecetes vizet javasolja.

Falmelléki vagy ásványvíz?

A csapvíz iható, ám nagy melegben a szakértő az ásványvizet javasolja, amely nemcsak a folyadék-, hanem a sóveszteséget is pótolja.

Az otthon használt tisztító berendezések egy része minden ásványi anyagot kiszűr, ezeket pótolni kell. Ha ez nem történik meg, és használóik csak ezt a kvázi desztillált vizet fogyasztják, az akár életveszélyes állapothoz is vezethet - mondta a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×