eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Aratás után újabb parlagfűcsúcsra készülhetnek az allergiások

Sok millió allergiás ember életét keserítik meg azok a gazdák, akik most, az aratás után nem végeznek tarlóhántást a földjeiken - hívja fel a figyelmet a "Parlagfűmentes Magyarországért" Tárcaközi Bizottság elnöke.

Magyarország területének nagy része, közel 5 millió hektárnyi terület parlagfű által fertőzöttnek tekinthető - mondta az InfoRádiónak a "Parlagfűmentes Magyarországért" Tárcaközi Bizottság elnök, hozzátéve: ebből 2-300 ezer hektárt tesz ki az a tartólerület, ami erősen fertőzött a gyomnövénnyel.

Péterfia Éva szerint az aratás után különös gonddal kell figyelni a parlagfűre, mert ilyenkor alakul ki a súlyos allergiát okozó növény virágzásának második csúcsa.

A virágzás első hulláma augusztus 20. körül tapasztalható, majd szeptember 10. környékén jelentkezik egy második, az előzőnél valamivel kisebb pollenkoncentráció-emelkedés.

Az újabb csúcs oka a tarlón növő parlagfű virágzása. Péterfia Éva elmondta: az allergén gyomnövény akkor kezd el nőni, amikor a gabona szára sárgulásni kezd a termőföldön.

Aratáskor a gép átvághatja a parlagfű szárát, aminek következtében több oldalhajtásból is továbbnő, és szeptember 10. környékén ismét tömegesen virágzik.

A szakértő szerint régebben nem kellett felhívni a gazdák figyelmét, hogy aratás után tarlóhántást és tarlóápolást kell végezniük, mert ez teljesen természetes volt. Péterfia Éva rámutatott: a gazda anyagi érdeke, hogy kevesebb gyommag legyen a területén.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×