eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A külföldi bliccelők továbbra is nyugodtan alhatnak

Büntetlenül használhatják a matrica nélküli külföldi rendszámú autósok a magyar autópályákat - adta hírül korábban az InfoRádió. A jogosultság ellenőrzésére szolgáló kamerás rendszer ugyan felismeri a rendszámot, de az autópálya-kezelő több okból sem tudja behajtani a büntetést. A helyzeten csak a gyakoribb helyszíni ellenőrzés segítene, vagy az, ha a rendőrség - ahogy az külföldön is gyakorlat - Magyarországon is ellenőrizhetné a jogosultságot.

Több mint két és félmilliárd forint bevétele volt az Állami Autópálya-kezelő Zrt.-nek tavaly a jogosulatlan autópálya-használók büntetéseiből. Azt nem tudni, hogy ennek mekkora része származik a külföldi rendszámú bliccelőktől, kiderült ugyanis, hogy a kamerás ellenőrzési rendszer ugyan felismeri a külföldi rendszámú autót, s azt is, hogy fizetett-e, vagy sem, de az autópálya-kezelő mégsem tudja behajtani a büntetést - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet szóvivője.

"Egész Európában problémát okoz ez a témakör, hiányoznak ugyanis azok az államközi egyezmények, amelyek lehetővé teszik azt, hogy egy-egy adatgazda, mondjuk egy belügyminisztérium egy külföldi ország számára kiadja az adott állampolgár adatait. Így aztán az autópálya-kezelő is problémákkal küszködik" - fogalmazott Winkler-Virág András.

A szóvivő elmondta: a külföldi rendszámú bliccelőktől csak a helyszínen tudják beszedni a pótdíjat, vagy a felhajtókon végzett mobil-ellenőrzés során, vagy úgy, hogy az ellenőrök kiterelik egy adott szakasz forgalmát egy pihenőhelyre.

Szerződésszegés

Külföldön is hasonló a helyzet, a kamerás rendszer ott sem működik - hívta fel a figyelmet a Magyar Autóklub jogásza.

"Be lehet hajtani, de csak abban az esetben, ha csak az ellenőrzésnek a másik módját, a helyszíni ellenőrzést választják. Ez hogy működik külföldön? Ha én külföldön bliccelek, és nincs személyes ellenőrzés, be tudják hajtani? Nem tudják behajtani, de ott van helyszíni ellenőrzés, így nem tanácsolom senkinek, hogy blicceljen" - fejtette ki Kovács Kázmér.

Winkler-Virág András annyiban árnyalta a képet, hogy például, ha Ausztriában egy ellenőrző kamera érzékeli, hogy egy magyar állampolgár bliccel, akkor az adatait valóban nem kérheti le a magyar hatóságoktól, de értesítheti a rendőrséget, akik azonnal a nyomába erednek.

Bár van uniós előírás arra, hogy szabálysértés esetén kiadhatók az adatok egy másik országnak, de a jogosulatlan autópálya-használat nemrégiben kikerült ebből a kategóriából több országban is, így a bliccelés csak szerződésszegésnek minősül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×