eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az SZDSZ távolmaradásával számolnak a szocialisták - lapszemle

A szabaddemokraták távolmaradása esetén átvihető a törvényhozáson a költségvetés és a kormányzati adóelképzelés - írja a Népszabadság. A lap információi szerint az MSZP vezetésében és a miniszterelnöki kabinetben jelenleg ezt tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek.

Úgy látják ugyanis, hogy az SZDSZ egyszerre akarja majd megőrizni ellenzéki szerepét, miközben nem kívánja kockáztatni parlamenti jelenlétét a kormány megbuktatásával. A kormány az augusztus 20-i nemzeti ünnep után kapcsol nagyobb sebességre, addig a kabinettagok többsége és a miniszterelnök is szabadságon van.

A Magyar Nemzet úgy tudja, csupán néhány ezer gyereknek jár a hatalmas kormányzati kampánnyal beharangozott óvodáztatási támogatás. Az állam ugyanis csak azok után a hátrányos helyzetű gyerekek után fizet, akiknek szülei legföljebb az általános iskolát végezték el. Az ilyen gyerekeket nevezik halmozottan hátrányos helyzetűnek. Hiába él tehát mélyszegénységben egy család, elesik a támogatástól, ha a szülők nem kellőképpen tanulatlanok.

Az Index cikke szerint nem hasonlítgattak sokat a kormányzati szoftver-beszerzésekről döntő Miniszterelnöki Hivatalban a Microsoft és a nyílt forráskódú konkurencia árai között. Baja Ferenc informatikai államtitkár levele szerint a kormányzatnak még most, a 25 milliárdos keretszerződés megkötése után sincs olyan számítás a birtokában, amelynek alapján biztonsággal kalkulálhattak volna az unios normáknak megfelelő szabványra való átállásnál. A levélben hivatkozott információhiány ellenére a MeH korábban már készíttetett vaskos tanulmányokat a közigazgatási informatikai rendszerek közötti átjárhatóságról. Az egyik több száz oldalas dokumentum éppen a Baja Ferenc irányítása alá tartozó Elektronikus Kormányzati Központ főigazgatója, Bódi Gábor közreműködésével készült.

A Világgazdaság arról ír, hogy a mobilinternettel akciózó szolgáltatóknak, a csökkenő áraknak és az erős forintnak egyaránt szerepe van a notebookok előretörésében a személyi számítógépek hazai piacán. A fordulat tavaly következett be, akkor mutatták ki először a piackutatók az asztali gépeknél nagyobb értékesítési mutatókat a hordozható kategóriában.

A Napi Gazdaság cikke szerint a Paksi Atomerőmű várhatóan december 14-én adja be az Országos Atomenergia Hivatalnak a 20 éves üzemidő-hosszabbítási programot, amelyet a hivatal jóváhagyása után lehet végrehajtani. A már korábban elindult teljesítmény-növelési program nyomán a blokkok teljesítménye jövőre összesen 150 megawattal nő. A beruházás három és fél év alatt térül meg.

A portfolio.hu arról ír, hogy eddig nem mutatkozik egyértelmű trend a javában tartó második negyedéves gyorsjelentések tekintetében. Előfordultak a várakozásoknál szebb, valamint az azoknál jóval gyengébb számok is. A jelentős cégek közül több esetben is a forint árfolyamának erősödése okozott meglepetéseket, azok nélkül igazán erős számokkal nem is találkoztak eddig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×