eur:
389.75
usd:
361.92
bux:
68484.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sziget: akár le is kapcsolhatják a túl hangos zenét

Éjfélkor kezdődik a Sziget fesztivál hangpróbája a harmadik kerületi Polgármesteri Hivatal előtt. A rendezvény főszervezője elmondta, a műszerekkel azt vizsgálják, hogy kihallatszik-e a zene a színpadokról, és ha igen, akkor mennyire. Gerendai Károly közölte, idén először egy olyan szabályozó berendezést is használnak, amely a túl nagy hangerő esetén le is állíthatja a zenét.

Éjfélkor kezdődik a Sziget fesztivál hangpróbája a harmadik kerületi Polgármestrei Hivatal előtt - értesült az InfoRádió. Gerendai Károly, a fesztivál főrendezője elmondta, a Duna mindkét oldalán elmennek azokra a pontokra, ahol az elmúl években probléma volt a hangzavarral.

Ezeken a pontokon rádiókapcsolatba lépnek a Szigeten bennt levő kollégákkal, és megszólaltatják a különböző, éjszaka is működő programhelyeket, először egyenként, aztán egyben. Ha valami túl hangos, akkor állítanak rajta.

Mint azt Gerendai Károly kifejtette, a rendezők külföldről hozattak egy olyan műszert is, ami egyrészt folyamatosan méri a hangszintet, másrészt nem engedi a rajta beállított érték fölé a hangnyomást. Ha pedig ezt két percnél tovább nem veszi tudomásul a technikát kezelő ember, akkor lekapcsolja a berendezéseket. A rendező hozzátette, egy központi irányítóegységből majd lehet szabályozni a műszereken beállított értékeken.

Azonban, mint Gerendai Károly fölhívta rá a figyelmet, az időjárási viszonyok, a szél, az eső azért még így is befolyásolja, hogy mikor mit hallani.

Hogy az elfogadható hangszint mekkora lesz, azt a főszervező azért nem tudta megmondani, mert az függ a színpadok elhelyezkedésétől, az akusztikai körülményektől, így évről évre változik. Így az egyes helyszíneket külön kell beállítani. Gerendai Károly ugyanakkor leszögezte, a cél tavalyhoz hasonlóan természetesen az, hogy ne lehessen semmit hallani a fesztivál területén kívül.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×