eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kedden nem szereztek érmet a magyarok - a nap legfontosabb hírei

Nem szereztek sem érmet, sem pontot a magyar sportolók a pekingi olimpia negyedik versenynapján, de Gyurta Dániel olimpia rekorddal, a legjobb idővel került be a 200 méteres mellúszás középdöntőjébe. Cseh László 200 pillangón a negyedik idővel biztosította helyét a fináléban, míg az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Emese kiesett a 200 pillangó selejtezőjében.

Négy korábbi világklasszis után ötödikként már Michael Phelps is kilenc olimpiai aranyéremnél tart. A 23 éves amerikai úszó új világcsúccsal nyerte meg a 200 gyors döntőjét, Pekingben ez volt a harmadik elsősége. Ugyancsak világrekorddal nyert 100 háton honfitársa, Aaron Piersol. A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott 17-6-ra legyőzte Görögországot, így továbbra is veretlen az olimpián. A másik csoportban a világbajnok horvátok 11-8-ra nyertek a szerbek ellen. Sportlövészetben Gerebics Roland úgy lett kilencedik a dupla trapban, hogy szétlövéssel nem került be a hatos fináléba. A reményfutamban búcsúzott a 2005-ben világbajnok Varga Tamás, Hirling Zsolt egység a könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyében. Egyetlen magyar férfi kardvívó sem jutott el a negyeddöntőig. Szilágyi Áron a 15., az Athénban ezüstérmes Nemcsik Zsolt a 18., Decsi Tamás pedig a 19. helyen végzett. Az éremtáblázat élén a házigazda Kína áll 13 arannyal, 3 ezüsttel és 4 bronzzal. A második az Egyesült Államok, a harmadik Dél-Korea.

Az ökölvívók még nem kapták meg a felkészülési támogatást

Egyelőre nem kapták meg az olimpiai felkészülési támogatást a magyar ökölvívók, az atléták és a kajak-kenu versenyzők. A Magyar Olimpiai Bizottság közlése szerint a pénzt folyósító Wesselényi Sportközalapítvány a megkeresésekre azt a választ adta, hogy a Sport Szakállamtitkárság még mindig nem utalta át nekik a 18 millió forintos támogatást. Közben Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy nyilatkozott: a Magyar Államkincstár már múlt csütörtökön átutalta a közalapítványnak a jutalmat.

Adószakértők egységes SZJA-t javasolnak

Egységes, 20 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs és emellett, 15 millió forint feletti éves jövedelem esetén egy 30 százalékos kulcs bevezetését javasolják adószakértők. A Deloitte Magyarország, az Ernst and Young és a KPMG által összeállított szakértői anyagról a Pénzügyminisztérium úgy vélekedett: a javaslat számos eleme találkozik a kormányzati tervekkel, de az elképzelések egyensúlyromlást eredményeznének.

Uniós forrásból épülnek járóbeteg-központok

Uniós pályázat révén 16 önkormányzat kaphat támogatást járóbeteg-ellátó központok építésére. Erről Székely Tamás egészségügyi, valamint Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter számolt be. Tájékoztatásuk szerint a pályázatok révén hét kórházában szakrendelőt alakíthatnak ki. Az önkormányzatok 10 százalékos önrész-vállalással pályázhattak, de a leghátrányosabb helyhatóságoknak elég volt 5 százalékos önrészt felmutatni.
Fidesz: az infláció a családokat sújtja

A Fidesz szerint súlyos gondot jelentenek a magyar családoknak és vállalkozásoknak a vártnál is rosszabb inflációs adatok. Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője azután beszélt erről, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közzétette legfrissebb jelentését. Az adatok alapján a fogyasztói árak júliusban 6,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Oroszország kivonja csapatait Dél-Oszétiából

Oroszország kivonja csapatait Dél-Oszétiából, miután a grúz erők elleni hadművelet elérte célját, és ideiglenes fegyverszünetet hirdet - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Annak ellenére, hogy az államfő korábban már döntött a hadműveletek befejezéséről, napközben orosz harci gépek Gori városának központját bombázták; a támadásban 5 ember - köztük egy holland újságíró - meghalt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint már 100 ezer ember hagyta el otthonát Dél-Oszétiában a harcok miatt. Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója az InfoRádióban arról számolt be, hogy már megkezdték az országos gyűjtést a menekültek számára.

Szlovák-magyar közös vizsgálat Bős-Nagymarosnál

Közös stratégiai-környezeti vizsgálat indításáról állapodott meg a Bős-Nagymarosi Vízlépcső ügyében Szlovákia és Magyarország. Erdey György környezetvédelmi szakállamtitkár az InfoRádióban elmondta: az egyezményben rögzítették a közös hatásvizsgálat menetét, az ehhez szükséges adatgyűjtés és -csere szabályait, valamint az irányító testület feladatait.

MOL: 179,7 milliárd forint nettó eredmény az első félévben

Az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó, 179,7 milliárd forint adózott eredményt ért el az első félévben a MOL Nyrt. A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány alapján készült, nem auditált, konszolidált adatok szerint a cég első 6 havi eredménye 108 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Kisgyermekes bérletet vezet be a BKV

Szeptember 1-jétől vezeti be a kisgyermeket nevelő szülőknek járó kedvezményes bérletet a BKV. A 3.250 forintos kismamabérletek forgalmazása augusztus 26-án kezdődik. Az új bérlettípus igénybevételére azok jogosultak, akik budapesti lakcímmel rendelkeznek, és gyermekgondozási segélyben vagy gyermeknevelési támogatásban részesülnek.

Megműtötték a miniszterelnök feleségét

Megműtötték Budapesten a miniszterelnök feleségét, akinek a válla sérült meg egy reggeli lovasbalesetben. Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: ha nem lép fel komplikáció, Dobrev Klára szerdán el is hagyhatja a kórházat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×