eur:
389.66
usd:
362
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A külföldiek büntetlenül bliccelhetnek az autópályáinkon

Bár alkalmas a külföldi rendszámú autók ellenőrzésére is az a kamerás rendszer, amellyel az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vizsgálja, hogy egy autós megfizette-e a használati díját, egyelőre mégsem tudják behajtani rajtuk a bírságot. A szervezet szóvivője az InfoRádiónak elmondta: ehhez hiányoznak az adatcseréről szóló államközi egyezmények.

Hiányoznak azok az államközi egyezmények, amelyek lehetővé tennék, hogy egy belügyminisztérium kiadja egy másik országnak saját állampolgára adatait. Így az autópálya-kezelő is gondokkal küszködik.

Olyan ellenőrzésekkel próbálkozunk, amivel a helyszínen el lehet fogni a bliccelőket, és azon nyomban pótdíj fizetésére lehet őket kötelezni - mondta az InfoRádiónak Winkler-Virág András, a szervezet szóvivője.

Kifejtette: a magyar rendszer négy különböző ellenőrzési elemmel működik, ebből kettő kamerás ellenőrzés, azaz a rendszámok leolvasását végzi. De mivel a pótdíj fizetésére felszólító csekket utólag küldik meg a lefülelt autósoknak, ezért pont ez az a rendszer, ami nem alkalmas a külföldiek utolérésére - mutatott rá.

Ezért, mint Winkler-Virág András elmondta, a külföldiek esetében a mobilcsoportos és a tereléses ellenőrzés vezethet eredményre. Az elsőnél az autópályára való fel- illetve lehajtáskor ellenőrzik az autókat, a másodiknál egy teljes autópálya forgalmát terelik ki egy pihenőhelyre.

A szóvivő szerint rendőrségnek már van olyan lehetősége, hogy bizonyos összeg fölött adatokat kérjen a szabálytalankodó külföldiekről azok hazájától, így van előrehaladás a probléma megoldásában. A bliccelés Magyarországon szerződésszegésnek minősül, és erre a kategóriára nincsenek államközi egyezmények.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×