eur:
388.44
usd:
360.73
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Megkezdődött a takarítás a Tisza felső szakaszán - a nap hírei

Megkezdődött a takarítás a Tisza felső szakaszán. 100 millió forintos segélyt nyújt Magyarország Ukrajna árvíz sújtotta térségeinek. A holokauszt roma áldozataira emlékeztek az egykori auschwitz-birkenaui láger területén. A nap legfontosabb hírei augusztus 2-án.

A hajnali tetőzés után megkezdődött a Tisza apadása Tokajnál, az alsóbb szakaszokon még árad a folyó. A jövő héten várhatóan valamennyi folyón levonul az árhullám. Harmadfokú készültséget már sehol nem tartanak fenn, a Kraszna jobb partján azonban továbbra is másodfokú a védekezés. A Tiszán már megkezdődött a károk felmérése a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszon. A térségben egyebek mellett az ukrán területről átsodródott kommunális hulladékot gyűjtik össze. Vásárosnamény polgármestere elmondta: a hétvégi takarítás és fertőtlenítés után visszatérhetnek a vendégek a gergelyiugornyai üdülőtelepre, ahol visszaállították a víz és az áramszolgáltatást. Jüttner Csaba hozzátette: a vizet egyelőre fogyasztásra vagy fürdésre nem lehet használni, de a hálózat újabb ellenőrzése után, valószínűleg hétfőtől visszaköltözhetnek a területre, és megnyitják a partmenti kempinget is.

Magyarország több mint 100 millió forint értékű segélyszállítmányt juttat el Ukrajna árvíz sújtotta térségébe; a védelmi eszközöket, gyógyszereket és élelmiszereket szállító 7 kamionból álló konvoj szombat délben lépte át a záhonyi határállomást. A tájékoztatás szerint az ukrajnai helyreállítást szakemberekkel is segíti Magyarország.

Üzembiztosnak minősítették a szakemberek azt a mentőhelikoptert, amely egy reggeli mentés helyszínén hibásodott meg - közölte az Országos Mentőszolgálat. A tájékoztatás szerint a hibát az észleléstől számított 1 órán belül elhárították. A csütörtöki baleset után Magyarországra érkezett új mentőhelikoptert szombat délelőtt egy árokba borult gépkocsihoz riasztották az M3-as autópályára. A baleset könnyű sérültjeit mentőautóval vitték kórházba, a helikopter segítségére nem volt szükség, a gép azonban nem tudott felszállni, mert egyik hajtóműve nem indult. A Pest megyei Kiskunlacháza és Apajpuszta között a feltételezések szerint azért zuhant le csütörtökön egy mentőhelikopter, mert mindkét hajtóműve leállt. A balesetben egy ember meghalt, hárman megsérültek. A hétvégén még jelentős forgalomra számítanak a Röszeki határátkelőhelyen a hatóságok. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a kifelé tartó személyautók egy részét szombat délután Tompa felé terelték el. Szenti Szabolcs közölte: a hét elejére várhatóan megszűnik a torlódás, de belépéskor egészen szeptember elejéig megnövekedett forgalomra kell számítani. Több kilométeres kocsisor torlódott össze Hegyeshalomnál is a belépő oldalon. Az M1-es autópálya 94-es kilométeréig a főváros felé holnap délután 4 óráig nem ellenőrzik a matrica meglétét. Erős a forgalomra kell számítani a hétvégén az M3-ason is a Hungaroring környékén.

Tolna megyében ketten súlyosan, tíz ember könnyebben sérült meg, amikor kisiklott egy személyszállító vonat a Szakály-Hőgyész-Kurd vonalon. Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke azt mondta: valószínűleg a pálya műszaki hibája okozta a balesetet. Korábbi tájékoztatás szerint a Kaposvárról Budapest Déli pályaudvarra tartó vonat több kocsija Csibrák megállóhely után az oldalára borult. A baleset idején mintegy százan tartózkodtak az 5 kocsiból álló szerelvényen.

Lengyelországban a holokauszt roma áldozataira emlékeztek az egykori auschwitz-birkenaui láger területén felállított emlékműnél. A magyar kormány képviseletében Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott helyezett el koszorút. A központi megemlékezésen sok száz ember, túlélők és az áldozatok rokonai vettek részt, valamint megjelentek a cseh, a szlovák és a lengyel kormány képviselői is. A roma holokausztról 1972 óta emlékeznek meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján.

Több mint 8 ezren vettek részt az idei, 27. Balaton-átúszáson. Az eredetileg múlt szombatra tervezett eseményt a rossz idő miatt halasztották el. Az első résztvevők már reggel fél 8-kor neki vágtak a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es távnak. Az úszók között volt Erdei Zsolt profi ökölvívó-világbajnok és a Vasas több vízilabdázója is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×