eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bizonyítani tudják, hogy gyorsan kiért a mentő Kolonicshoz

Egyetlen jogszabály sem rendelkezik arról, hogy a mentőknek mennyi időn belül kell kiérkezniük egy sürgős ellátást igénylő beteghez - mondta el az Országos Mentőszolgálat főigazgató-helyettese az InfoRádiónak. Szemtanúk szerint a kedden elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnokhoz 37 perc alatt ért ki a mentő.

Gorove László közölte: nincsen általános szabály a mentők kiérkezési idejére, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) még évtizedekkel ezelőtt nemzetközi statisztikák alapján határozta meg magának, hogy minden sürgős hívás esetén lehetőleg 15 percen belül mentőegység érkezzék a helyszínre.

Erre nézve nincsen törvényi szabályozás, de egy ilyen normát nem is lehetne 100 százalékosan teljesíteni sehol a világon - tette hozzá az OMSZ főigazgató-helyettese.

A kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György halálával összefüggésben elmondta: a minden hívást és a rádióforgalmazást rögzítő digitális telefonközpontjuk szerint kedden 10 óra 22 perckor érkezett az első hívás a sportoló rosszulléte miatt, a rohamkocsi defibrillátorának adatai szerint pedig a készüléket 10 óra 42 perckor bekapcsolták, ekkor már rajta volt a betegen.

Ezek objektív, nem manipulálható adatok - tette hozzá Gorove László.

A főigazgató-helyettes szólt arról is, hogy az esetek 76-78 százalékában ér ki a mentő 15 percen belül a helyszínre. A szervezet saját magát ellenőrzi, illetve évente jelentést kell leadnia az Egészségügyi Minisztériumnak, és az országos tiszti főorvos is bármikor bekérheti az adatokat.

Azzal összefüggésben, hogy szintén kedden egy debreceni nő az otthonában szülte meg gyermekét, mert a rohamkocsi 40 perc elteltével sem volt a helyszínen, Gorove László azt mondta: ebben az ügyben pedig belső vizsgálat indult.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×