eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A támogatásért cserében segélyen élőket kell alkalmaznia a cégeknek?

A szocialisták úgy ösztönöznék a gazdaság növekedését, hogy munkába állítanák a szakképzetleneket és az alacsony képzettségűeket. Úgy vélik, a Fidesz javaslatai csupán a felső- és középosztálynak kedveznének. Szijjártó Péter fideszes politikus szerint viszont a kormány egy későbbi osztogatás reményében trükközik a gazdasági mutatókkal, és alacsonyabb is lehetne a költségvetési hiány.

Az alacsony képzettségűek és szakképzetlenek munkába állásában látják a gazdasági növekedés új forrását a szocialisták a kormányzópárt parlamenti frakcióvezetője szerint. Lendvai Ildikó azt mondta, a felnőttképzést, a munkaadók és munkavállalók ösztönzését valamint a gazdaságfejlesztési támogatások célzott odaítélését tekinti a következő félév fontosabb feladatainak az MSZP frakciója.

A szocialista politikus rámutatott: a családi pótlék esetében biztosítani kell, hogy az valóban a gyermekekhez jusson el. Nem változtatnának viszont a nyugdíjszámításon, a segélyezési rendszerhez azonban hozzányúlnának a szocialisták.

A szocialisták a szociális segélyen töltött időben nem a segélyért, hanem ahelyett kínálnának fel munkalehetőséget, és a továbbképzést is kötelezővé tennék.

Erre vonatkoznak azok az intézkedések, amelyek szerint például a támogatott beruházóknak munkavállalóik 10 százalékát ebből a társadalmi csoportból kellene alkalmazniuk. Az MSZP frakcióvezetője bírálta a Fidesz áfacsökkentő javaslatait, és egyes politikusainak szociális kiadásokat lefaragó elképzeléseit. Szerinte ezek kizárólag a felső-középosztálynak kedveznének.

Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője erre azt felelte, hogy minél szerényebb körülmények közt él egy család, annál inkább az alapvető élelmiszerekre, a rezsiköltségekre fordítja a bevételeit.

Amikor ilyen olcsó és szakmai igényességet nélkülöző demagógiával próbálnak egy törvényjavaslatot lesöpörni az asztalról, akkor szerintem jogos a kérdésünk, hogy miért nem lehet egy ilyen kezdeményezést az emberek szempontjából végiggondolni - vélekedett a politikus.

A Fidesz szóvivője szerint a kormány trükközik a gazdasági mutatókkal, ami egy későbbi osztogatás előjele. Szijjártó Péter azt mondta: újra elkezdték manipulálni a költségvetési adatokat, miközben a közgazdászok világossá tették, hogy alacsonyabb is lehetne a költségvetési hiány. Szerinte azonban így csak mégjobban elmélyül a gazdasági válság.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×