eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

"A sztrájk elhúzódhat akár a világ végéig is"

A felek álláspontja annyira messze van, hogy kompromisszumra nincs esély - mondta az InfoRádiónak a sztrájkszakértő a VDSZSZ és a MÁV közötti újabb sikertelen tárgyalások és a munkabeszüntetés után. Tóth András szerint akármeddig elhúzódhat a jelenlegi helyzet a több mint fél éve fenntartott és időnként beváltott sztrájkfenyegetéssel.

Havonta-kéthavonta egy-egy félnapos sztrájkot meghirdetni viszonylag kevés résztvevővel nagy káoszt tud okozni - mondta az InfoRádiónak Tóth András sztrájkszakértő, aki szerint ez ellen jogilag semmit nem lehet tenni, hiszen a korábbi bírói ítéletek kimondták: a sztrájkhoz fűződő jog sokkal fontosabb, mint bármi más.

A Politikai Tudományok Intézetének főmunkatársa szerint a sztrájk mint érdekérvényesítő eszköz hitelessége akkor fog sérülni igazán, ha a szakszervezet tagságán belül egyre többen mondják azt, hogy ezt így ne folytassák tovább.

Furcsa országban élünk: nagyon kis közösségek képesek nagyon nagy felfordulást okozni - fogalmazott a szakértő, aki szerint ez lehetőséget ad egy kis radikális közösségnek is, hogy végletekig kitartson és fenntartsa önmagát.

Tóth András úgy véli: megfelelő jogi eszközök kellenek, hogy a sztrájk hatása kevésbé legyen káros, ám ebben nincs előrelépés. Sőt akkor is jogos a sztrájk, ha a követelések egy része jogellenes - mondta a szakértő, aki szerint az lenne a megoldás, ha a felek kompromisszumot keresnének, de jelenleg olyan messze vannak egymástól az álláspontok, hogy elképzelhetetlen a megegyezés.

A mai viszonyok között a sztrájk elhúzódhat akár a világ végéig is - fogalmazott a sztrájkszakértő.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×