eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"A magyar igazoltatási rendszer egy pártállami maradvány"

Korlátozná a rendőrök igazoltatási jogkörét a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet. A TASZ elnöke az InfoRádióban azután beszélt erről, hogy a BRFK tájékoztatást adott a legutóbbi szervezett rendőri ellenőrzés eredményeiről, ami szerint 4510 igazoltatás történt a július óta tartó akcióban Budapesten. Dénes Balázs szerint méltatlan és Európában egyedülálló, hogy egy demokráciában a rendőrök bárkit igazoltathatnak, bármilyen indokkal.

Nagyobb történelmi múlttal rendelkező polgári demokráciákban a rendőrségnek nincs általános igazoltatási jogköre - mondta az InfoRádiónak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet elnöke, aki szerint ezt a rendszert elsősorban a diktatúrák és a volt szocialista országok alkalmazzák.

A magyar hatályos jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a rendőr bárkit igazoltathat akkor, ha az illető személyazonosságát a rendőri feladatának elvégzéséhez meg kell állapítania - mondta Dénes Balázs, aki szerint ez egy gumiszabály, ami ugyan nem mondja ki, hogy ok nélkül bárkit bármikor lehet igazoltatni, ám a gyakorlatban bármi igazoltatási ok lehet.

Az igazoltatás, illetve az állampolgárok személyes adatainak megismerése csak akkor lenne célszerű és indokolható, ha azt egy konkrét feladat miatt történne, például ha az autóvezető szabálysértést követ el - véli a TASZ elnöke, hozzátéve: inkább engedjenek el egy bűnözőt, minthogy feleslegesen vegzáljanak ezer ártatlan embert.

Dénes Balázs elmondta: az Európai Unió legtöbb országában a rendőrségnek nincs általános igazoltatási jogköre, de vannak speciális esetek, például rendezvények környékén, ahol indok nélkül igazoltathatnak.

A magyar igazoltatási rendszer egy pártállami maradvány, és megszoktuk azt, hogy az előző rendszerben a rendőröknek széles jogköreik voltak - mondta a civil szervezet elnöke, aki úgy véli: el kell még telnie egy kis időnek, amíg az állampolgárok jogtudata olyan szintre fejlődik, hogy megértik, ez a gyakorlat sem az ő, sem pedig a rendőrség érdekeit nem szolgálja.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×