eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Januártól indulhat az új egészségügyi rendszer - a nap legfontosabb hírei

Januártól indulhat az új egészségügyi rendszer, amely nem csak a biztosítási rendszert foglalja magában - jelentette be az egészségügyi tárca vezetője. Székely Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a kabinet megtárgyalta a változásokról szóló koncepciót, amelyet a tervek szerint augusztus közepéig tartó társadalmi vitára bocsátanak.

A miniszter közölte: a legfontosabb feladatok között - az egészségbiztosítás átalakításán kívül - a népegészségügyi programok, a humánerőforrás kérdése és az ellátás fejlesztése szerepelnek. A Fidesz szerint az új program sem változtat az egészségügy fő problémáin. Pesti Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: támogatják az egybiztosítós rendszeren belüli regionális felosztást, de nem értenek egyet a volumenkorlát fennmaradásával, emellett ragaszkodnak az ágazatból eddig kivont mintegy 250 milliárd forint pótlásához.

Egyházi ingatlanokról döntött a kormány

Újabb 40 egykori egyházi ingatlan helyzetének rendezéséről döntött a kormány - közölte a kabinet ülése után a kormányszóvivő. Budai Bernadett azt mondta: az ingatlanok közül 39 egykor a református egyházé volt, egy pedig az evangélikus egyházé; az ügyletek összértéke 2,4 milliárd forint. A kormányszóvivő emlékeztetett: tavaly összesen 61 volt egyházi ingatlan ügyét rendezte a kabinet 1,8 milliárd forintos értékben, ősszel pedig további döntéseket hoznak.

Nem lesz rendkívüli parlamenti ülés

Nem lesz rendkívüli parlamenti ülés - jelentette be a házbizottság ülése után az Országgyűlés elnöke. Szili Katalin közölte: az MSZP és az SZDSZ nem támogatta, hogy a Fidesz áfa-csökkentési javaslatait rendkívüli parlamenti ülés keretében tárgyalják, az MDF pedig még nem alakította ki álláspontját az ügyben. Hozzátette: a többség a javaslat tartalmával sem értett egyet, a Fidesz viszont csak akkor kezdeményezte volna a rendkívüli parlamenti ülés összehívását, ha javaslatát minden frakció támogatja. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: bár a párt önmagában is kezdeményezhetné a parlament rendkívüli ülésének összehívását, pusztán a vita kedvéért ennek nem látják értelmét. Navracsics Tibor azt mondta: azért javasolták a nyári törvénymódosítást, mert akkor szeptembertől már csökkenteni lehetett volna a benzin jövedéki adóját és az alapvető élelmiszerek áfáját.

Emelkedik a távhődíj Budapesten

Budapesten a jövő hónapban 5,5 százalékkal emelkedik a hődíj - mondta a Főtáv Zrt. szóvivője. Balogh Róbert a földgáz csaknem 10 százalékos, júliusi drágulásával indokolta a döntést. A szóvivő az InfoRádióban szólt arról is, hogy a hődíj emelkedésével a távfűtési számla összege egy átlagos lakásban havi 800 forinttal lesz több, egy átlagos panellakás éves fűtési költsége pedig bruttó 260 ezer forintra nő. A szóvivő emlékeztetett arra: a Fővárosi Önkormányzat tavalyi rendeletének megfelelően ettől az évtől a távhő ára automatikusan követi a negyedéves gázár-változást.

Törölték a Szikra Tourst

Jogszabálysértés miatt törölték a hatósági nyilvántartásból a Szikra Tours utazási irodát; a cég így nem szervezhet és bonyolíthat utazásokat. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal idegenforgalmi osztályvezetője közölte: a Szikra Toursnak jelenleg 26 ügyfele nyaral Görögországban, több mint 200-an pedig már befizettek egy későbbi útra. Lukács Balázs elmondta: az utasok hazahozataláról, a már befizetett előlegek és részvételi díjak visszatérítéséről, valamint a kárenyhítés módjáról a QBE Atlasz Biztosító Zrt. gondoskodik.

Kiváló az Adriai-tenger vízminősége

Túlnyomórészt első osztályú a víz minősége az Adriai-tenger horvátországi strandjain. A horvát környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hatóságok 885 fürdőhelyen tartottak ellenőrzést, és mindössze 15 szennyezett partszakaszt találtak, ezek közül 1 helyen tiltották meg a fürdést.

Az ENSZ kevesli a G8 döntéseit

Nem tartja elegendőnek a G8 csoport által a klímaváltozás elleni lépésekről elfogadott határozatot az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója. Achim Steiner hangsúlyozta: a hosszú távra szóló tervezetek nem helyettesíthetik a gyors és konkrét intézkedéseket. A legfejlettebb ipari államok és Oroszország képviselői a Japánban tartott csúcstalálkozón egyetértettek abban, hogy 2050-ig legalább 50 százalékkal kell csökkenteni az üvegház-hatást kiváltó gázok kibocsátását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×