eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Csődbe mennek az antikváriumok?

A Múzeum körúti antikváriumok vezetői és munkatársai aggódnak a néhány hete megkezdett felújítási munkálatok miatt, de bíznak abban, hogy azok befejeztével sikerül visszacsalogatni a vásárlókat.

"Ez nem Európa, hanem Albánia vagy valamelyik afrikai ország!" - dohogott a Központi Antikvárium munkatársa, aki katasztrofálisnak minősítette a Múzeum körúton és Kálvin téren zajló építési és felújítási munkálatokat. Véleménye szerint Európában nincs még egy olyan ország, ahol a munkások napi két-három órát dolgoznak, a munkaidő fennmaradó részében pedig ülnek a kiásott árok mellett, szórakoznak és cigarettáznak.

"Így már értem, miért tart október közepéig egy gázvezeték kicserélése" - jegyezte meg a neve elhallgatását kérő eladó. A könyveket azonban szerencsére nem éri károsodás, hiszen "Magyarország legrégebbi és legnagyobb antikváriumának tökéletes a szigetelése" - tette hozzá.

Sárközy Erzsébetnek, a Múzeum Antikvárium dolgozójának azonban más a véleménye. Szerinte a bolt előtt a munkások megállás nélkül dolgoznak, éppen ezért nem is érti, mi tarthat októberig.

Gregus István, a Hunterus Antikvárium és Aukciós Ház vezetője szerint a munkálatok és az ezzel járó bevételkiesés a legkevesebb, az alapvető probléma az ország gazdasági helyzete. Hozzátette, az emberek manapság már lusták elsétálni az antikváriumokig, könyvesboltokig, inkább az interneten vásárolnak.

Abban azonban mind a három antikvárius egyetért, hogy a könyveket nem lehet kipakolni a szállítóautókból és bevinni az üzletekbe, mivel a parkolás mindenhol tilos. Õk mindig tömegközlekedéssel járnak munkába, mert a parkolójegy megfizethetetlen a számukra.

A törzsvásárlók továbbra is hozzájuk járnak, viszont a tehetősebb réteg és a külföldi turisták, amint meglátják a feltúrt utat, messze elkerülik a Múzeum körutat. Ez nagy bevételkiesést jelent mind a kisebb, mind a nagyobb antikváriumok számára, bár Sárközy Erzsébet szerint az üzletek közötti méretkülönbség nem sokat számít, mivel a Múzeum körúton található a szakma elitje.

Szerző: Spéder Balázs és Spéder Domokos

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×