eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szekeres: a lakosság támogatja az afganisztáni missziót

A lakosság támogatja Magyarország afganisztáni misszióját és a külföldi katonai szerepvállalásokat, mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter. A tárcavezető a Katonai Felderítő Hivatalban tartott előadásában arról is beszélt, hogy összetettebb feladatot kap a Magyar Honvédség a KFOR misszióban.

A megváltozott világban másfajta, leginkább nem katonai jellegű fenyegetéseknek kell megfelelnie a Magyar Honvédségnek, mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Katonai Felderítő Hivatalban tartott előadásában.

A miniszter kiemelte: jelentős problémát okozhat a belső politikai instabilitás, gazdasági, illetve környezeti jellegű fenyegetések, valamint az új típusú katonai fenyegetések, úgy mint a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek, vagy a cyber-háború.

Szekeres Imre elmondta, a nemzeti biztonsági stratégia arra épül, hogy hazánkat háborús konfliktus előreláthatólag nem fenyegeti, így a honvédségnek az új típusú kihívásokra kell felkészülnie. Hozzátette, a haderő eform befejeződött, most a képességek fejlesztésén van a hangsúly.

Feladatként említette a harci hatékonyság növelését, a mobilitást és a telepíthetőség kiterjesztését. A honvédelmi miniszter elmondta, mintegy 1000 katona vesz részt különböző béketámogató műveletekben.

Átalakulnak a feladatok

Az afganisztáni misszióról azt mondta, az afgán rendvédelmi erők önállóságának növekedésével a magyarok feladatai folyamatosan átalakulnak, 5 éven belül csökkenhet az aktív katonai feladatok részaránya és szaporodhatnak a kiképzéssel kapcsolatos teendők.

Felmérésekre hivatkozva azt mondta, hogy a lakosság támogatja a magyar missziót. A miniszter arról is beszélt, hogy a stratégiai légi szállítási hiányosságok csökkennek azáltal, hogy november végén megérkezik Pápára az első C-17-es szállító repülőgép, majd 2009-től további kettő. Létrejön egy a szállításokat támogató szervezet is, melynek székhelye Magyarországon lesz.

Szekeres Imre elmondta, a balkáni hadszíntéren a magyar csapatok újfajta feladatot látnak majd el. A katonai felderítésnél szolgáló katonákhoz szólva Szekeres Imre azt mondta, az ő feladatuk az új típusú kihívások formáinak felderítése és a fenyegetettséggel kapcsolatos információk megszerzése, valamint hatékony felhasználása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×