eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nagy a kereslet műszaki végzettségű pályakezdők iránt

A műszaki végzettségű diplomás pályakezdők iránti kereslet gyorsabban nő, mint a gazdasági diplomások iránti igény, egy kezdő informatikusnak átlagosan 258 ezer, egy pénzügyesnek 180 ezer forintot ajánlanak - mondta Tóth István János, az MKIK Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) ügyvezető igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Elsősorban a 250 főnél többet foglalkoztató, külföldi tulajdonban lévő, exportra is termelő, Közép-Magyarországon működő cégek alkalmaznak pályakezdő diplomásokat - ismertette Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a GVI által készített 3.010 vállalat bevonásával készült vizsgálatot, amely a diplomás pályakezdők keresletét és bérezését mérte fel.

A pályakezdő diplomások iránti kereslet nő, tehát nincs diplomás túlképzés - jelentette ki Tóth István János. A GVI vizsgálatát ismertetve az ügyvezető igazgató elmondta: a mintában szereplő vállalatok 17 százalékánál növekszik a diplomások létszáma, s emellett 16 százalékuknál ez igaz a diplomás pályakezdők létszámára is.

A műszaki végzettséget igénylő munkakörökben átlagosan 20 ezer forinttal nagyobb a kezdő bruttó bér, mint a gazdasági végzettségűeknél - mutatott rá a GVI igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×