eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Navracsics szerint az ellenzék felelőssége jövőképet mutatni az embereknek - a nap hírei

Többszáz ezer zarándok vett részt a hagyományos pünkösdi csíksomlyói búcsún. A Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából tartottak ülést a Parlamentben. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék felelőssége, hogy jövőképet mutasson az embereknek. A nap hírei 2008. május 10-én, szombaton.

Romániában többszázezer zarándok vett részt a hagyományos pünkösdi csíksomlyói búcsún. A világ minden tájáról érkezett magyar hívek betöltötték a Csíkszereda melletti két Somlyó-hegy közötti területet. A hagyományok szerint külön zászló alatt érkeztek a helyszínre a különböző települések küldöttei. Az ünnepi szónok az idén Schönberger Jenő szatmári püspök volt, aki Szűz Mária küldetésének és hitének fontosságáról beszélt. A búcsút 1567 óta rendezik meg évente, arra emlékezve, hogy János Zsigmond erdélyi fejedelem a katolikus székelységet fegyverrel akarta az unitárius vallásra áttéríteni; a székelyek legyőzték a fejedelem seregét és megvédték katolikus hitüket.

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja alkalmából tartottak ülést a Parlamentben, az eseményen mintegy 200 szakember vett részt. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a technológiai környezet ma már annyira tökéletes, hogy meglétét teljesen egyértelműnek veszik az emberek. Molnár Károly kutatásért és fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a magyar szakemberek találmányainak fontosságára hívta fel a figyelmet. A konferencián részt vett Straub Elek, a Magyar Telekom Nyrt. nyugalmazott elnök-vezérigazgatója is, aki az InfoRádióban arról beszélt: az infokommunikációs technológia fejlődésének jelenleg gátat szab, hogy Magyarországon a lakosság 50 százaléka nem él az internet adta lehetőségekkel.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ellenzék felelőssége, hogy jövőképet mutasson az embereknek, mivel a kormány erre nem képes. Navracsics Tibor Veszprémben, a Fidelitas Országos Választmányának ülésén elmondta: egyszerre van megélhetési, politikai és gazdasági válság Magyarországon, hiszen csaknem 3 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Úgy vélte: a megoldást a Fidesz Erős Magyarország alapprogramja jelenthet. Az MSZP konkrét javaslatokat vár a Fidesztől. Varga László, a Fiatal Baloldal elnöke úgy reagált: az ellenzéki párt csak a régi jelszavait ismételgeti, és nem hajlandó valódi programvitára. Mint mondta: a szocialisták az emberek gondjainak megoldásán dolgoznak, és azt várják a Fidesztől, hogy ismertesse véleményét a kormány Munka, Tudás, Tulajdon nevű programjáról.

Teljes mértékben önkormányzati tulajdonba került a Balaton Hajózási Zrt. Az állami tulajdonban lévő, 49 százaléknyi hányadot képviselő részvényeket a Miniszterelnöki Hivatal vezetője adta át Siófok polgármesterének, a Balatoni Szövetség elnökének. Kiss Péter úgy fogalmazott: az állam a balatoni hajózás egészének felelősségét átadja a 22 kikötővel rendelkező tóparti önkormányzatnak, amely már eddig is többségi tulajdonosa volt a cégnek. Hozzátette: ezzel megnyílt a lehetőség magánbefektetők bevonására is. Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere azt mondta: a döntésre négy éve vártak az önkormányzatok, és a tervek szerint így további fejlesztéseket valósíthatnak meg.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia valamennyi tagját egyszerre fogadta a Vatikánban XVI. Benedek pápa. Német László, a püspöki konferencia titkára a csaknem egy hetes látogatást összegezve elmondta: a katolikus egyházfő a család fontosságáról beszélt a modern kor társadalmában, és ennek - szerinte - nagy figyelmet kell szentelni az evangelizációs munkában. Emellett szólt a katolikus oktatási intézmények feladatairól, és támogatását adta a vatikáni-magyar vegyes bizottság munkájához.

Zimbabwéban mégis hajlandó részt venni az elnökválasztás második fordulójában az ellenzék vezetője. Morgan Tsvangirai azt mondta: napokon belül hazatér Dél-Afrikából és kész megmérettetni magát a 28 éve hatalmon lévő Robert Mugabe elnökkel. Az ellenzéki jelölt korábban azért nem akart részt venni az újabb voksoláson, mert pártja adatai szerint a szavazatok több mint 50 százalékával ő nyerte a március végén tartott első fordulót. Az országos választási bizottság viszont a múlt héten azt közölte: az első fordulóban egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget. Morgan Tsvangirai most azt mondta: a szavazást nemzetközi megfigyelők jelenlétében kell tartani. A második fordulót legkésőbb május 23-ig megrendezik Zimbabwéban.

Libanonban beszünteti a harcokat a Hezbollah, miután a hadsereg visszavonta a kormány két korábbi intézkedését. A síita szervezet fegyveresei azután foglalták el a főváros egy részét, hogy a kabinet törvénytelennek minősítette a Hezbollah katonai távközlési hálózatát. A szerda óta tartó összecsapásokban 37 ember vesztette életét. Fuád Szinjóra kormányfő puccskísérletnek nevezte a történteket. Lázár Péter libanoni magyar konzul korábban közölte: biztonságban vannak a Bejrútban élő magyar családok és diplomaták.

Nukleáris programjáról szóló dokumentumokat adott át Észak-Korea az Egyesült Államoknak. A mintegy 18 ezer oldalas anyag az elmúlt két évtizedben a jongbjoni atomreaktorban folytatott plutónium-dúsítási programra vonatkozik. Az amerikai kormányzat szerint a dokumentum három időszakkal foglalkozik, amikor Észak-Korea atomfegyverekhez szükséges plutóniumot állított elő.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×