eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Hét új miniszterrel folytatja a kisebbségi kormány

Új korszak kezdődik a kormány életében - jelentette be Gyurcsány Ferenc új miniszterei bemutatásakor. Bajnai Gordon lesz az összevont fejlesztési és gazdasági tárca vezetője, Székely Tamás az egészségügyi miniszter, Szabó Imre a környezetvédelmi és vízügyi miniszter; Szabó Pál az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát vezeti, Szűcs Erika a szociális és munkaügyi tárcát veszi át, az önkormányzati tárca élére Gyenesei István kerül, és Molnár Károly lesz a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter

A ciklus felénél új szakasz kezdődik a kormányzásban: a kormány programja nem változik, de az összetétele, a szerkezete és a hangsúlyok igen - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

A kormányfő kiemelte: mindannyian erős és büszke Magyarországot szeretnénk, ezért ez az átalakítás vezérlő elve is.

Gyurcsány Ferenc szerint a következő két év munkájának középpontjában a növekedés, a fejlesztés, a gyarapodás és a munkahelyteremtés áll.

Horváth Ágnes után Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója lett az új egészségügyi miniszter, míg Fodor Gábort Szabó Imre, az MSZP Pest megyei elnöke váltja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium élén - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfői tájékoztatóján.

A harmadik távozó liberális tárcavezető, Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter utódja az eddigi önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Bajnai Gordon lesz. A tárca átalakul Gazdasági és Fejlesztési Minisztériummá.

Szabó Pál az újonnan megalakuló közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárcát vezeti. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Gyenesei István, a Somogyért Egyesület által jelölt független országgyűlési képviselő vezetésével működik tovább.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium élén Szűcs Erika, az MSZP Választmányának elnökhelyettese váltja Lamperth Mónikát, aki a kormányátalakítás legnagyobb veszteseként nem kap új tárcát, de még államtitkárságot sem. Csupán az MSZP elnöki kabinetjét és a Táncsis Alapítványt bízta rá a miniszterelnök.

Létrejön egy új, a tudománypolitikai-kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszter poszt, amelyet, Molnár Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora kapott.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy egyes tárcáknál két államtitkár lesz, de ezzel nem nő az államtitkárok száma, mert megszűnik a fejlesztéspolitikai irányító testület és nem lesz szükség koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárra sem.

Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is, hogy a változásokhoz törvényt kell módosítani, ami két-három hétig eltarthat, így egyelőre - a bizottsági meghallgatásokat követően - a jelenlegi szerkezetben teszik le az esküt az új tárcavezetők. Ez alól az új önkormányzati miniszter a kivétel, aki ezt csak a törvénymódosítás elfogadása után teheti meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×