eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szilvásy: Nonszensz lenne a politikusok megfigyelése

Nem figyeltetett a kormány politikusokat se 2002-ben, se máskor, erre törvényi lehetősége sem lett volna - reagált az InfoRádió Aréna című műsorában Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Magyar Nemzetben megjelent lehallgatási ügyre. A napilap arról közölt információkat a héten, hogy 2002-ben a kormányváltás után több fideszes politikusról és gazdasági vezetőről gyűjtöttek információkat a szocialisták megrendelésére. A magánnyomozó céget a lap szerint Kapolyi László, az MSZP parlamenti képviselője bízta meg a feladattal. A politikus közleményében megerősítette, hogy létezik a - magánnyomozást is folytató - Finder Bt.-vel kötött szerződés, de azt cáfolta, hogy politikusok megfigyelésére adott volna megbízást. Ezzel szemben a lap újabb dokumentumokkal igyekszik bizonyítani, hogy volt politikai tartalma a megbízásnak.

Nem figyeltetett politikusokat a kormányzat sem 2002-ben, sem később politikai vagy más célokból, és nem használta fel egyetlen szervezetét sem arra, hogy ezt tegye - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Szilvásy György a Magyar Nemzetben megjelent lehallgatási ügyre reagálva.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter azt mondta: ez nonszensz lenne törvényi és politikai értelemben egyaránt.

Zavarkeltés, amit a Magyar Nemzet folytat, összekeveri az információkat, és megtéveszti az embereket - vélekedett Szilvásy György.

Nem derül ki, hogy mi a viszony a lap szerdai, illetve csütörtöki írása között, vagyis hogy politikai megrendelésre figyeltek politikusokat, és hogy Kapolyi László megbízást adott egy magánnyomozó cégnek valamilyen fealadatra.

A Magyar Nemzet a héten több napon át közölt információkat arról, hogy 2002-ben a kormányváltás után több fideszes politikusról és gazdasági vezetőről, köztük Orbán Viktorról, a párt elnökéről, Simicska Lajosról, az APEH volt elnökéről és Kalmár Istvánról, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatórjáról adatokat gyűjtöttek.

Ennek alátámasztására a lap dokumentumokat közölt, amelyekben az állt, hogy Kapolyi László, az MSZP parlamenti képviselője megbízást adott a magánnyomozói tevékenységet is folytató Finder Bt.-nek. Hogy pontosan mire és kinek a megfigyelésére, az a dokumentumokból nem derült ki.

A lap legfrissebb számában egy olyan közjegyző előtt tett nyilatkozatot idéz, amely szerint az információgyűjtésre vonatkozó stratégiai terveket átadták Kapolyi László irodájában Keller Lászlónak. Emlékezetes, Keller László volt 2002-ben a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára, aki egy sor feljelentést tett az Orbán-kormány idején kirobbant botrányokkal összefüggésben.A magánnyomozó cáfolta, hogy titkosszolgálati módszereket alkalmaztak volna

Sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta az InfoRádió kérdésére Stotz Gyula, a felszámolás alatt álló Finder Bt. egykori üzletvezetője, hogy cége adatokat gyűjtött volna 2002-ben Orbán Viktor egykori kormányfőről, Simicska Lajos egykori APEH-elnökről és Kalmár Istvánról, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatójáról. A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, hogy Kapolyi László, az MSZP parlamenti képviselője kötött szerződést, előbb egyik cégén keresztül, majd magánszemélyként a Finder Bt.-vel.

A Magyar Nemzetben közölt faximile szerint a "szolgáltatás stratégiai tervezés, szaktanácsadás, bizonyítási eszközök felkutatása, rögzítése, a bizonyítási anyag egyenkénti értékelése, a bizonyítékok együttes értékelése, szavahihető tanúk felkutatása, a tanúk által közölt bizonyítékokhoz kapcsolódó értékelés, különös tekintettel az észlelt tények és a tanúk következtetéseinek elhatárolására, rajtaütések megszervezése és lebonyolítása az eljáró szakhatóságokkal". A fénymásolatokban azonban sehol sem esik szó Orbán Viktorról, Simicska Lajosról vagy Kalmár Istvánról.

A Finder akkori ügyvezetője, Stotz Gyula magánnyomozó azt mondta: sem a szerződés tényéről, sem a megbízó személyéről, sem a megbízás tartalmáról nem adhat semmilyen információt, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja a napilapban megjelenteket. Azt azonban határozottan cáfolta a magánnyomozó, hogy cége valaha is törvénytelen, titkosszolgálati módszereket alkalmazott volna.

Kapolyi megerősítette, létezik a szerződés

Kapolyi László az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében megerősítette, hogy létezik a szerződés, de azt cáfolta, hogy politikusok megfigyelésére adott volna megbízást.

"Szeretném leszögezni, hogy az ügylet létrehozása során politikusokat érintő vagy bármilyen politikai tartalommal bíró feladat elvégzése fel sem merült" - fogalmazott Kapolyi László.

Ezzel szemben a Magyar Nemzet pénteken újabb dokumentumokkal igyekszik bizonyítani, hogy volt politikai tartalma a megbízásnak. A lap egy közjegyző előtt tett nyilatkozatot közöl, amelyben a magánnyomozó cég vezetője kijelenti, hogy olyan feladatokra szerződött, amelyek érdekesek a politikai hatalom számára, és a feladatok végrehajtásának tervét Kapolyi László irodájában Keller Lászlónak adta át, aki 2002-től közpénzügyi államtitkárként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×