eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Négy pályázat érkezett a digitális földi műsorszórásra

Négy pályázat érkezett, a Nemzeti Hírközlési Hatóság digitális földi televíziós és rádiós multiplex műsorszóró pályázatára: a Digital Broadcasting Kft. és az Antenna Hungária Zrt. televíziós, a Magyar Rádió és az Antenna Hungária rádiós digitális műsorszórásra pályázik. A pályázati anyagokat kilencen vásárolták meg.

Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke az MTI-nek a csütörtöki tenderbontást követően elmondta: a pályázóknak a kiírásnak megfelelően a teljes, illetve a feltételeket elfogadó anyagot be kellett adniuk.

Az NHH 15 napon belül dönt a pályázatok érvényességéről, eközben a pályázóknak még lesz lehetőségük hiánypótlásra.

Az érvényes és elutasított pályázatokat május 9-én, a honlapján teszi közzé az NHH. Az elutasított pályázók jogorvoslatért bírósághoz fordulhatnak.

Az NHH, az előbbi 15 nap leteltét követő 45 napon belül adja át az Országgyűlés illetékes eseti bizottságának sorrendi javaslatát, majd a bizottság ezt követően 15 napon belül dönt és hirdeti ki a győzteseket.

Az NHH március végén írta ki az öt digitális földfelszíni televízió, valamint a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét.

A földfelszíni digitális televíziózás az NHH reményei szerint erősíti majd a versenyt a televíziós piacon, és hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba-, vagy tetőantennával néz televíziót, a digitális szórás révén sokkal szélesebb műsorkínálathoz jusson hozzá.

Az országos földfelszíni digitális televíziós (DVB-T - Digital Video Broadcasting-Terrestrial) és rádiós (T-DAB - Terrestrial Digital Audio Broadcasting) műsorszóró pályázatok tenderét az NHH az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyásával, a februárban lefolytatott szakmai konzultáció tapasztalatait figyelembe véve tette közzé.

A pályázati kiírás szerint a nyertes pályázó döntheti majd el, hogy milyen tömörítési eljárást választ, illetve azt, hogy a televíziós multiplexeken a közszolgálati adások mellett a többit ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé.

Arról is a majdani multiplex üzemeltető dönthet, hogy a Dtv-ben és a pályázati kiírási dokumentációban előírt tartalmak mellett milyen csatornákat tesz majd fel a multiplexekre első körben, illetve, hogy a későbbiekben milyen más csatornákkal bővíti kínálatot.A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg az egyik, vagy egyetlen nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H - Digital Video Broadcasting- Handheld) szolgáltatást is nyújthat.

A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban - és így Magyarországon is - a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság legalább 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége.

A pályázók ajánlatot tehettek az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves nettó árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves nettó árbevétel 0,5 százaléka.

A televíziós pályázat esetében több értékelési szempont is van: így például az új földfelszíni műsorterjesztésű általános tematikájú, szabad hozzáférésű műsorszolgáltató elérhetővé tétele, illetve a közszolgálati műsorszolgáltatók műsorterjesztési díjaira vonatkozó vállalások.

A pályázónak előny, ha az MPEG-4 digitális jelfeldolgozási és tömörítési szabványt alkalmazza, illetve a DVB-H hálózaton folytatott műsorterjesztési szolgáltatás lehetővé tételének vállalása, azaz mobil tévé szolgáltatás nyújtása.

A rádiós pályázat kapcsán fontos a közszolgálati műsorszolgáltatók műsorterjesztési díjaira vonatkozó ajánlat, illetve a tervezett lakossági elérésre vonatkozó megkívánt ütemnél kedvezőbb vállalás, valamint az országos közműsor-szolgáltató rádióműsorainak a kínálatban való elhelyezése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×