eur:
388.48
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Vasutassztrájk és helikopter-baleset - a nap legfontosabb hírei

Péntek hajnalban vasutassztrájk kezdődik, lezuhant egy magyar katonai helikopter, később értékel a miniszterelnök - a nap hírei.

Sztrájkolnak

Hajnali három órától megkezdi a korábban határozatlan időre meghirdetett általános sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, miután nem jött létre megállapodás a bértárgyalásokon. Gaskó István, az érdekképviselet elnöke szerint a demonstráció teljes vasúti forgalom leállását jelentheti, mivel a MÁV-val nem tudtak megállapodni a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról. A VDSZSZ a három, sztrájkban érintett cég munkavállalói részére nettó 250 ezer forint kifizetését követeli a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. A MÁV-START Zrt. közölte: a sztrájk miatt fel nem használt menetjegyek és helyjegyek árát visszatéríti a társaság.

Adóreform

Jövőre 200 milliárd forintos adóteher-könnyítésre lát lehetőséget a Pénzügyminisztérium - mondta a tárca vezetője. Veres János a Vállalkozók Országos Szövetsége elnökségi ülésén hozzátette: ezen belül a direkt adókönnyítésre 100 milliárd forint juthat. A miniszter a Gazdasági Veresenyképességi Kerekasztal javaslatait ismertetve azt mondta: az élőmunka járulékterheinek 8-10 százalékpontos csökkentése 5-600 milliárd forintos nettó kihatással jár, az szja-kedvezmények teljes megszüntetése pedig 200 milliárd forint többletbevételt jelentene.

Később értékel

Nem a tavaszi ülésszak első napján, hanem egy héttel később, február 18-án tart évindító beszédet a parlamentben a miniszterelnök. Daróczi Dávid kormányszóvivő az Inforádióban azt mondta: Gyurcsány Ferenc akkor beszél először nyilvánosan az új kormányzati politikáról, amelyről az elmúlt hetekben külön-külön egyeztetett az MSZP tagozataival és platformjaival. A Fidesz szóvivője tegnap azt közölte: Orbán Viktor pártelnök február 13-án tartja szokásos országértékelő beszédét.

Gyors cselekvés

Csak érvényes és eredményes népszavazás esetén jöhet szóba a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló törvények visszavonása - mondta az MSZP elnökhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Juhász Ferenc - aki a szocialista kampányt irányítja - azt mondta: ha a március 9-ei referendumon bármely kérdésben legalább az összes választó egynegyede igennel voksol, akkor a kormánynak gyors döntést kell hoznia, és még az idén vissza kell vonni az intézkedést.

Kilátások

A Medián felmérése szerint a márciusi népszavazáson továbbra is mindhárom kérdésben az igen válaszok jelentős többsége várható, ugyanakkor most már azok vannak többen, akik szerint a referendum eredménye miatt a kormánynak nem kellene távoznia. A közvélemény-kutató három januári, országos adatfelvételének összevont eredménye alapján a vizit-, illetve a kórházi napidíj és a tandíj eltörlését támogatók csaknem kétharmados többségben vannak, a hónap második felében viszont - főleg a felsőoktatási tandíj és a vizitdíj kérdésében - számottevően növekedett a nemmel voksolók aránya.Visszajár

Budapest visszafizeti azt az 553 millió forintot, amelyet a vizsgálatok szerint jogosulatlanul használtak fel a 2006-os útfelújításokra kapott állami támogatásból. Erről a Fővárosi Közgyűlés döntött. Tiba Zsolt főjegyző a tanácskozáson emlékeztetett arra: több fegyelmi vizsgálat zajlik az ügyben és elképzelhető, hogy ezek lezárulta után polgári peres eljárások kezdődhetnek.

Pirula-fejlesztés

Megnyitotta hét milliárd forintos beruházással elkészült budapesti kutatóközpontját a francia Servier-csoport. Az Egis gyógyszergyár többségi tulajdonosának ügyvezető elnöke Jean-Philippe Seta közölte: a központnak elsősorban az anyagcsere-betegségek és a rákkutatás területén szánnak kiemelt szerepet.

Leadták

Az országgyűlési képviselők közül 383-an adták le határidőre vagyonnyilatkozatukat. A parlament mentelmi bizottságának tájékoztatása szerint egy képviselői státusz Deák András halála, illetve a közelmúltban eredménytelenül végződött választás miatt betöltetlen, míg a súlyos beteg Horn Gyula és Toller László családja jelezte: nem adnak le vagyonnyilatkozatot. A hatályos szabályozás szerint ez azt jelenti: a szocialista politikusok képviselői tiszteletdíjban nem részesülnek és képviselői jogaikat nem gyakorolhatják, de mandátumuk megmarad.

Színészhalál

Elhunyt Selmeczi Roland. A 38 éves színész Újhartyán közelében autóbalesetben halt meg.

Lezuhant helikopter

Egy ember meghalt, két ember súlyosan, egy könnyebben megsérült, amikor lezuhant egy katonai helikopter a Szolnok megyei Óballa közelében - közölte Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő. A Magyar Honvédség közleménye szerint a Mi-8 típusú helikopter négyfős személyzettel kiképzési feladat végrehajtása közben, lakott területen kívül, kijelölt gyakorló területen földnek ütközött, kigyulladt majd kiégett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×