INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Navracsics: "A reform szót fegyverként használja a kormány"

Infostart / InfoRádió
Ami Magyarországon most történik, az nem reform, Európában ez sehol sem így történik - mondta Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője kiemelte: kampányszámlákat vezetne be a párt, hogy átláthatóbbá váljon a kampányfinanszírozás. Hozzátette: az ellenőrzést az Állami Számvevőszék szerepének megtartása mellett parlamenti bizottságokra bíznák.

Ami Magyarországon most történik, az nem reform - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője kiemelte: a reform szót fegyverként használja a kormányzat az ellenzékkel szemben az elmúlt másfél-két évben.

Lehetne valódi reformokat végrehajtani, de nem így, módszertanilag és döntéshozatalilag sem - hangsúlyozta az ellenzéki politikus. Navracsics Tibor szerint Európában sehol sem így csinálják a reformokat, ahogy a Gyurcsány-kormány próbálja véghezvinni.

A Margaret Thatcher volt brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök által végrehajtott úgynevezett élcsapat jellegű reformokhoz nincs meg a szükséges legitimációja és nagy parlamenti többsége a magyar kormánynak - közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Navracsics Tibor hozzátette: az ötpárti tárgyalások, a nemzeti kerekasztal használható lett volna, ám a kormányzat nem ezt az utat választotta.

A sajátos magyar modell

Magyarország a két használható és bevett modellnek a rossz elemeit ötvözte, és ebből kreált egy sajátos magyar modellt - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A kampányfinanszírozás átláthatósága érdekében kampányszámlákat kell bevezetni, amelyeket egy parlamenti bizottság ellenőrizhetne - emelte ki a Fidesz programjának egyik elemét a frakcióvezető, hozzátéve: az Állami Számvevőszék ellenőrzési jogosítványa megmaradna a kérdésben.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: a kérdésben hamarosan konszenzusos megoldás is létrejöhet, a benyújtott törvénytervezetről tartanak a parlamenti pártok közötti egyeztetések.

Navracsics Tibor kiemelte: azt szeretnék, ha a kampányszámlákat már a 2010-es választási kampányban kötelezővé tennék.

Hanganyag: Mong AttilaA címlapról ajánljuk