eur:
385.3
usd:
354.4
bux:
68332.86
2024. május 21. kedd Konstantin

Az MSZP-frakció népszavazást kezdeményez a köztisztasági javaslatokról

Hétfőn benyújtja az MSZP-frakció az Országgyűlésnek a politika megtisztulását célzó javaslatait, és ezzel egy időben ezekről népszavazást kezdeményez - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szocialista képviselőcsoport zárt ülése után.

Az MSZP elnöke hozzátette: a törvénymódosítási javaslatokat a szocialisták eljuttatják a többi parlamenti pártnak is.

Ez most már nem rajtunk áll, a kérdés, hogy az ellenzéki pártok tudnak-e ebben támogatást adni - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy ha az öt parlamenti párt meg tud állapodni, akkor a népszavazási kezdeményezésüket visszavonják, ennek érdekében már alá is írták ezt a dokumentumot, de addig páncélszekrénybe kerül.

A kormányfő kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: ez nem zsarolás, hanem ösztönzés.

Lendvai Ildikó frakcióvezető beszámolt arról, hogy a képviselőcsoport megállapodott abban, azt javasolják, 2011. január 1-től a polgármesterek, a megyei közgyűlési elnökök, a főpolgármester és helyettesei ne lehessenek egyben parlamenti képviselők is.

Kiemelte: abban is egyetértés volt, hogy megszűnjön a képviselői költségtérítés, a szállásköltséget pedig számlával kelljen igazolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden reggel háromhavi csúcsra ugrott a forint 385,3 közelében az euróval szemben, aztán délben 385-ig jutott, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB dönt a kamatokról, a Portfolio elemzői felmérése egyöntetűen 50 bázispontos vágást vetít előre 7,25%-ra. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délutáni döntésre és az ahhoz társított üzenetekre. Még ezt megelőzően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×