eur:
389.24
usd:
362.03
bux:
68527.95
2024. május 8. szerda Mihály

Szakértő: Lehet, hogy már Magyarországon is megjelent a gyilkos vírus

Olaszországban, Ravenna környékén már halálos áldozata is van a sikungunya-láznak. A vírust szúnyogok terjesztik, Ázsiában és Afrikában gyakoriak a járványok is. Krisztanovics Katalin járványügyi szakorvos szerint Magyarországon nem regisztráltak még ilyen megbetegedést, de mivel nem kell bejelenteni, elképzelhető, hogy csak nem figyeltek fel rá.

Európában ez a szúnyogok által terjesztett vírus eddig nem volt honos, mivel az öreg kontinensen élő vérszívók nem voltak fertőzöttek - mondta az InfoRádiónak Krisztanovics Katalin.

Néhány évvel ezelőtt a mediterrán országokba behurcolták a fertőző szúnyogot, idén nyáron pedig egy Indiában járt, a sikungunya-láztól megbetegedett ember a vírust hozta be Európába, az ő vérét szívó rovarok miatt pedig járvány alakult ki Ravenna környékén - tette hozzá a járványügyi szakorvos.

Olaszországban - közölte a szakértő - körülbelül százötvenen betegedtek meg a sikungunya-láztól, közülük csupán tizenegyet kellett kórházban ápolni, egy idős, más krónikus betegségben is szenvedő férfi meghalt.

Itthon talán nem volt még

Krisztanovics Katalin elmondta: a betegség tíznapos lappangási idő után magas lázzal kezdődik, ízületi és izomfájdalmat okoz, ám akár tíz nap alatt is fel lehet gyógyulni belőle.

Hozzátette: a vírus ellen nincs hatásos gyógyszer, ezért a kórokozót hordozó szúnyogok csípése ellen kell védekezni.

A szakértőnek nincs tudomása arról, hogy Magyarországon lett volna ilyen megbetegedés, bár Európába sok turista hozta be a kórokozót Afrikából és Ázsia egyes országaiból.

Krisztanovics Katalin hozzáfűzte: ettől függetlenül lehetséges, hogy volt már, aki sikungunya-lázban betegedett meg, hiszen a betegséget nem kell bejelenteni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×