eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Nyíregyházán sikerült, a fővárosban nem - a nap hírei

Megegyeztek a fagykárenyhítés módjáról az agrártárca és az érintett gazdák képviselői. Nem született megállapodás Ferihegyen. Szeptemberben sztrájkolhatnak a BKV dolgozói. A nap legfontosabb hírei.

Kilenc milliárdos alku

Megegyeztek a fagykár-enyhítés módjáról az agrártárca és az érintett gazdák képviselői Nyíregyházán. A megállapodás értelmében a termelők 9 milliárd forint támogatást kapnak, emellett kedvezményes hitellehetőségről, kölcsöngaranciáról, valamint az idénymunkások közmunkás foglalkoztatásáról is egyezség született. A tárca vezetője az egyeztetés után az InfoRádióban elmondta: az 5 milliárd forintos központi támogatás mellé a tárca saját keretéből plusz 4 milliárd forint segítséget ad. Gráf József felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapodás értelmében csak azok kaphatnak támogatást, akik beléptek az újra megnyitott kárenyhítési alapba. A miniszter kérdésre válaszolva közölte: a termésbecslés alapján október 15-ig szeretnének kárenyhítési előleget fizetni az érintett gazdáknak. Jakab Ferenc, a Magosz alelnöke azt mondta: csak részben elégedettek a megállapodással, hiszen nem tudták elérni azt a követelésüket, hogy a területet katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánítsák.

E-412

Eddig 100 cég jelezte a hatóságoknál, hogy guar-gumit használ termékei előállításához - közölte az országos főállatorvos. Süth Miklós a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: csak akkor vonnak ki egy terméket a forgalomból, ha bebizonyosodik, hogy abban az Indiából származó, dioxinnal szennyezett adalékanyag van, de a vizsgálatok még tartanak, az első eredmények csütörtökre várhatók. A főállatorvos megismételte: azt kéri a lakosságtól, hogy a vizsgálatok végéig ne fogyasszanak E-412-vel jelölt élelmiszert és gyógyszert. Úgy fogalmazott: pánikra nincs ok, de körültekintésre szükség van. A Fidesz szerint a kormány magukra hagyta a magyar vásárlókat. Koszorús László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban azt mondta: az nem modern fogyasztóvédelmi politika, ha a vásárló nem lehet biztos abban, hogy egy minden engedéllyel rendelkező boltban egészséges terméket vásárol-e.

Szigorúbb szabályok

A jövőben 200 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a hatóságok arra, aki mások egészségét veszélyeztető módon használnak növényvédőszereket. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: a szigorításra a növényvédelmi törvény módosítása adott lehetőséget; a cél, hogy csökkenjen a növényvédelmi szabálysértések száma, és javuljon az élelmiszerbiztonság.Messze az alku

Nem született megállapodás a Budapest Airport és a szakszervezetek között az idei béremelés mértékéről; az egyeztetést szerdán folytatják. Ferihegyen vasárnap éjfélkor ért véget a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezetének csaknem 8 órás munkabeszüntetése; az akció 83 érkező és 87 induló járatot érintett, egy járatot töröltek. A késések 10-12 ezer embernek okoztak kellemetlenséget. A szakszervezetek 9-10 százalék közötti béremelést követelnek, a munkaadó pedig a sztrájk előtt 6,2 százalékot ajánlott. A Budapest Airport szóvivője korábban az Inforádióban elmondta: a munkabeszüntetés okozta károk miatt korábbi ajánlatát 5,5 százalékra csökkentette a munkáltató.

BKV-sztrájk szeptemberben?

Továbbra sem tudott megállapodni a béremelésről és létszámleépítésről a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a BKV. Az érdekképviselet alelnöke az InfoRádióban azt mondta: ha augusztus 20-ig nem sikerül megegyezni, szeptemberben sztrájkba lépnek a közlekedési társaság dolgozói. Nemes Gábor emlékeztetett arra, hogy januárban féléves türelmi időt adtak a BKV vezetésének a bérek rendezésére. A cég várhatón kedden reagál a szakszervezeti vezető kijelentéseire.

Megfékezett erdőtűz

Dubrovnik közelében hétfőn megállították a lángok terjedését a horvát tűzoltók és a polgári védelem szakemberei - közölte a spliti magyar konzul. Vujisics Marietta az Inforádióban elmondta: a város környékén mintegy 25 kilométer hosszan égett az erdő, de a tengerpartot és a történelmi belvárost nem fenyegette veszély. Hozzátette: a peremkerületekben néhány kiürített ház leégett. A konzul hangsúlyozta: eddig nem kaptak értesítést arról, hogy magyar állampolgár bajba került volna.

Hirosimai évforduló

Az atomfegyverek felszámolását szorgalmazta Abe Sindzo japán kormányfő Hirosimában, ahol egy perces néma csenddel emlékeztek 1945. augusztus 6-ára; ezen a napon dobott atombombát az amerikai hadsereg a japán városra, majd egy másikat 3 nappal később, Nagaszakira. Hirosima polgármestere az ünnepségen idejétmúltnak nevezte az Egyesült Államok politikáját, és arra szólította fel a kormányt: tartson ki a pacifista alkotmány mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×