eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Széthordják a megszűnő kórházakat

Drága műszereket próbálnak elvinni a megszűnő kórházakból az orvosok, sorban születnek a feljelentések - tudta meg az InfoRádió az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatójától. Ez az intézet a jogutódja a felszámolandó intézményeknek, és vezetője szerint napi harcot vív az állami tulajdon széthordása ellen. Kárpáti Zsuzsanna elmondta: a svábhegyi gyermekkórház, a Szabolcs utcai kórház, valamint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet nagy összegű kártérítési pereket és beszállítói tartozásokat hagyott hátra. Ezek rendezésére a készletgazdálkodási intézet szerződést kötött egy ügyvédi irodával és egy adósságkezelő céggel is.

Az őrző-védő szolgálatok jelentéseiben olyan tételekről számolnak be, amelyeket az őrök visszafordítottak, mert akik ki akarták vinni a tárgyakat, nem tudták bizonyítani, hogy engedélyük is van erre - mondta az InfoRádiónak az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója.

Kárpáti Zsuzsanna közölte: történtek önbetörések is, melyek során intézeti kulcsokkal jutottak be egy-egy helyiségbe, majd magukkal vittek egy milliós értékű eszközt, de külső betörés is volt már.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet az őrző-védő szolgálatok jelentései alapján, vagy tettenérés esetén azonnal feljelentést tesznek a lopások ügyében - tette hozzá a szervezet főigazgatója.

Feljelentést tesznek a lopások ügyében


Kárpáti Zsuzsanna elmondta: gyakran előfordul, hogy a fogadó intézmény gazdasági igazgatója nem tud arról, hogy eszközöket, műszereket akarnak odavinni.

Ez csak akkor derül ki, amikor az EKI elkezdi begyűjteni azokat a papírokat, amelyekkel a megszűnő intézetből másik kórházba készülő orvosok igazolni tudják, hogy az eszközre a másik kórházban valóban szükség van, és a megszűnő intézmény tulajdonát képezi - közölte a főigazgató.

Többször előfordul, hogy nem a feladatátadáshoz kötődő, esetleg lízingelt gépről van szó, vagy olyanról, amelyet cégek egy szerződés keretében kihelyezett az intézménybe, esetleg alapítvány tulajdonában lévő eszközökről.

Azokat a gépeket, amelyeknek származási papírjait nem találják meg, nem engedik kivinni az intézményekből - jelentette ki Kárpáti Zsuzsanna.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×