eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Ki mennyiért mobilozik Európában?

Az Európai Bizottság összességében elégedett a közösség mobilszolgáltatóival: a cégek legtöbbje határidőre bevezette az új, kedvezményes roaming tarifákat. Ennek értelmében az Európai Unión belül utazó mobilosok ezután kevesebbért telefonálhatnak, és a hívásfogadás is olcsóbb lesz. A szolgáltatók többsége augusztus végén teszi elérhetővé a szolgáltatást, de vannak olyan cégek is, akik már a kedvezőbb díjakat kínálják.

Az uniós mobilosok majdnem fele máris kedvezőbb tarifákkal telefonálhat, ha a közösség országaiban utazik.

Az ő szolgáltatóik ugyanis már alkalmazzák az úgynevezett eurotarifát, amely a hívásindításért maximum 49 eurócentet, a hívás fogadásért pedig legföljebb 24 centet engedélyez számlázni. Az árak persze adó nélkül értendőek.

Így van olyan osztrák, belga, portugál, szlovén, lengyel, sőt egy magyar szolgáltató is, amelynél a közösségi előírásoknak megfelelően csökkentek a roaming-díjak.

A Bizottság egyébként interneten is közzétette: melyik tagállam melyik mobilvállalata hogyan teljesíti a kötelezettségeket. Huszonhét ország összesen 95 szolgáltatóját keresték meg, közülük azonban 74 válaszoltak a testület megkeresésére.

A feleletekkel összességében véve elégedett a Bizottság, hiszen egy ciprusi kivételtől eltekintve, a tagállamok szolgáltatói időre kihirdették az új tarifákat, és a szabályozásnak megfelelően léptetik életbe a szolgáltatást.

A cégek ugyanakkor szinte centre pontosan tartják a megszabott árakat, elvétve akad olyan mobilvállalat, amelyik jelentősen kevesebbért kínálja a külföldi hívásfogadást és indítást.

A legolcsóbban az egyik brit szolgáltató előfizetői úszhatják meg a külföldi telefonálást: nettó 31,5 centért azaz mintegy 79 forintért szólhatnak haza, ha pedig őket hívják, akkor mindössze 12,6 centet,azaz alig 30 forintot kell fizetniük.

A magyar szolgáltatóknál ez az ár bruttó 144 és bruttó 70 forint 80 fillér. A Bizottsági honlap szerint a magyar cégek nettó, eurócentben kifejezett árai közt néhány tized centnyi különbség van, de a honlapokon, forintban közzétett bruttó, azaz az ÁFA-t is tartalmazó díjak egységesek.

A kedvezményes tarifák csak az Európai Unión belül érvényesek, így például a szomszédos Horvátországban nem.

A bizottság azt tervezi, hogy októberre részletes elemzést készít, ennek eredményei pedig bekerülnek abba az értékelésbe is, amelyet legkésőbb másfél év múlva kell elkészíteni és beadni a Európa Tanácsnak valamint az Európai Parlamentnek.

Akkor döntenek arról is, hogy meghosszabbítsák-e a szabályozást, illetve kiterjesszék-e annak hatályát a rövid szöveges üzenetekre, azaz sms-ekre, illetve a multimédiás üzenetekre, azaz mms-ekre is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×