eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

"Kedvezőbb csomópont" lesz 2009-ig a Nyugati tér

A 47-es és a 49-es villamos, valamint a 12-es és 14-es villamosvonalak összekötése valósulhat meg a kormányzati negyed beruházással párhuzamosan. A megbízott budapesti főépítész az InfoRádiónak elmondta: a Nyugati tér fejlesztése és a Ferdinánd híd kapacitásának bővítése szerepel még a 2009 májusáig tartó ütemtervben.

A kormányzati negyed tömegközlekedési kapcsolatainak fejlesztése keretében összeköthetik a 47-es, 49-es és a 12-es, 14-es villamosok vonalait - mondta az InfoRádiónak a megbízott budapesti főépítész.

Beleznay Éva közölte: lehetséges, hogy a Bajcsy-Zsilinszky útról a Podmaniczky utcán át a Városligetig halad majd az összevont vonal, de az is elképzelhető, hogy a Nyugati téren át, a Lehel téri végállomásig fut.

A vonalak összevonása a kormányzati negyed fejlesztésének része, ezért egy településrendezési szerződés készül, amelyben rendezik a beruházások és az azokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések státuszát tisztázzák - tette hozzá a főváros megbízott főépítésze.

Fejlesztenének

Beleznay Éva úgy véli: a belvárost nem lesz nehéz megközelítenie az autóval közlekedő kormánytisztviselőknek, a nagyobb terhelés a belvárosból kifelé jelentkezik majd.

Hozzáfűzte: a kormányzati negyedtől a parlamentig vezető úton a Nyugati téren való áthajtás lehet problémás, éppen ezért a fejlesztés első ütemében a teret "kedvezőbb csomóponttá" alakítanák.

Budapest megbízott főépítésze elmondta: a pályázatok felvetették a Ferdinánd híd fejlesztését is, aminek szintén az első ütemben, tehát 2009 májusáig meg kell történnie.Magas beruházási költségek

A geotermikus gradiens Magyarországon - a régi vulkáni tevékenység maradványaként - lényegesen magasabb, mint más országokban: a földben lefelé haladva jóval hamarabb emelkedik a hőmérséklet. Ez megjelenik a kőzetekben és a vizekben is - mondta az InfoRádiónak Ronkai Ferenc.

Az energetikus közölte: bár a geotermikus energia üzemeltetésének költségei alacsonyabbak, a beruházási költségei magasabbak, mint a hagyományos fűtőanyagok használata.

Ronkai Ferenc hozzátette: az ilyen beruházások megtérülése évtizedekig tarthat, a fajlagos költségek azonban csökkennek a méretek növekedésével.

Az energetikus szerint üdvözlendő, hogy a kormányzati negyed építésének terveiben a geotermikus energia felhasználását vették alapul, de úgy véli: ezt össze kell hasonlítani más lehetőségekkel is, mivel egy, a földhőt felhasználó rendszer megépítése nagyon komoly feladat.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa és Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×