eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Csúszik a 4-es metró építése - a nap legfontosabb hírei

Nem készül el szeptember 1-jére a Fővám téri és a Gellért téri metróállomás - közölte a főpolgármester. Demszky Gábor a Bocskai úti metróállomás bejárása után közölte: a munkálatokat csak 15 napos késéssel tudja befejezni az építő cég.

Demszky Gábor hozzátette: a kivitelező Hídépítő Zrt.-nek lehetősége volna 3 műszakban, akár este is dolgozni a metróállomáson, de a vállalat ezt nem használja ki. A teljes metróberuházásnak 2010-re kell befejeződnie összesen 485 milliárd forintból.

Nő az agrárium teljesítménye

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint várhatóan 30 százalékkal emelkedik majd a magyar mezőgazdaság teljesítménye a következő 10 évben.

Gráf József a kormányülés után azt mondta: az agrárium múlt évi forgalma elérte az 1600 milliárd forintot, ami 6 százalékkal magasabb az előző évinél. A tárca vezetője közölte: az ágazat eredménye 65 milliárd forint körül alakult a múlt évben, az előző évi 47 milliárd forinttal szemben.

Egymilliárdot spórolna a választáson a Fidesz

A Fidesz szerint legalább 1 milliárd forinttal lehetne csökkenteni az országos választások állami kiadásait. Nyitrai Zsolt ellenzéki képviselő az InfoRádióban elmondta: számításaik alapján elsősorban az informatikai és nyomdai beszerzések országgyűlési ellenőrzésével, valamint a borítékok megszüntetésével lehetne mérsékelni a költségeket.

Tóbiás József szocialista képviselő úgy nyilatkozott: a felvetés nem segíti a pártok gazdálkodásának és kampányfinanszírozásának átláthatóvá és nyilvánossá tételét.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt közölte: pártja támogatja a kampányköltségek csökkentését, de szerinte a jelenlegi politikai légkörben nem várható megegyezés erről a kérdésről.

Ötven kifogás az AB előtt

Ötven kifogás érkezett az Alkotmánybírósághoz az Országos Választási Bizottság határozatai ellen, amelyekben a testület hitelesítette a Fidesz és a KDNP valamint Kálmán László nyelvész népszavazási kezdeményezéseit. Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke közölte: a megegyező témájú, de ellentétes tartalmú kérdésekről várhatóan októberben határoznak.

Nyolc pályázó a kormányzati negyedre

Eddig 8 ajánlat érkezett a kormányzati negyed közbeszerzési felhívására - közölte a projekt kommunikációs vezetője. Láng Balázs elmondta: az előminősítő tárgyalások után várhatóan még ebben a hónapban határoznak arról, hogy kikkel folytatják a versenypárbeszédet. A magántőke bevonásával megvalósuló beruházás maximális összege 142 és fél milliárd forint lehet.Egy ember felel majd a tűzijátékért

Egy hét múlva jelölik ki az augusztus 20-ai ünnepségek egyszemélyi felelősét - jelentette be a kormányszóvivő a rendezvények biztonsági előkészítését felügyelő operatív törzs ülése után. Daróczi Dávid közölte: a testület az első tanácskozásán arról határozott, hogy a tűzijáték ideje alatt a Margit híd és a Petőfi híd között csak az állandó kikötési pontokkal rendelkező hajók tartózkodhatnak.

Betiltották a guar-gumit

Felfüggesztette az élelmiszerek állagjavítására használt guar-gumi magyarországi felhasználását az országos főállatorvos. Süth Miklós közölte: azért döntött így, mert Magyarországra is kerülhettek az Indiából származó, dioxinnal szennyezett guar-gumi szállítmányok.

A főállatorvos arra kérte az embereket, hogy ne használjanak E-412-vel jelölt, guar-gumit tartalmazó élelmiszert, gyógyszert és takarmányt addig, amíg a hatóságok ki nem vizsgálják az ügyet.

Sztrájkveszély a BKV-nál

Sztrájkot helyezett kilátásba a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, ha augusztus 20-ig nem sikerül megállapodni a BKV-val a béremelés mértékéről. Gulyás Attila, az érdekképviselet elnökhelyettese az InfoRádióban elmondta: csak a vállalat ajánlata után tudják kialakítani álláspontjukat. Szólt arról is, hogy bírósághoz fordulnak, ha a munkáltató hétfőig nem indokolja a tervezett elbocsátásokat.

Kivizsgálják a csempésző katonák ügyét

A szlovák védelmi miniszter ragaszkodik a Koszovóból hazatérő szlovák katonák csempészügyének alapos kivizsgálásához. Frantisek Kasicky szerint az ügy minden békefenntartó misszióban szolgáló katonára rossz fényt vet. A múlt héten a magyar Vám- és Pénzügyőrség 450 liter alkoholt és 321 karton cigarettát talált a koszovói békemisszióját befejező 132 szlovák katona útipoggyászát szállító kamionban.

Építészek figyelmeztettek: életveszélyes a híd

Az Amerikai Építőmérnökök Társasága már két évvel ezelőtt figyelmeztette a hatóságokat a szerdán összeomlott minneapolisi híd szerkezeti hibáira. A szervezet adatai alapján több mint 70 ezer hídnál vannak kisebb nagyobb hiányosságok, kijavításuk több mint 188 milliárd dollárba kerülne.

Mary Peters közlekedési miniszter rendelete szerint 750 hidat ellenőriznek a szakemberek a következő hetekben az Egyesült Államokban. A Mississippin átívelő híd a szerda esti csúcsforgalom idején omlott össze Minneapolisban; a rendőrség eddig 5 ember halálát erősítette meg, de az áldozatok száma még emelkedhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×