eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Húsz forinttal drágulhat a kenyér

A kenyér és péksütemény-árak biztosan emelkednek a búzatermés csökkenése miatt. Az áremelés mértékéről a pékek egyenként állapodnak meg a felvásárlókkal. A Pékszövetség szakmai titkára összegeket nem mondott, de kijelentette, hogy a liszt árának emelkedésénél kisebb mértékű lesz a drágulás. Werli József szerint nem a mostani lesz az utolsó sütoipari áremelés az idén.

Becslések szerint átlagosan 20-22 forinttal emelkedik a kenyér kilogrammonkénti ára a közeljövőben a kisebb búzatermés miatt - mondta a Pékszövetség szakmai titkára.

Werli József az InfoRádiónak kiemelte, hogy a szárazság miatt megnőtt a gabona felvásárlási ára, míg a liszt felvásárlási ára az utóbbi időben 40 százalékkal emelkedett.

A lisztár emelkedésének mintegy 76 százaléka megjelenik közvetlenül megjelenik a kenyér és sütőipari termékek előállítási költségében - hangsúlyozta a szakmai titkár. Hozzátette, hogy emellett az elmúlt hónapokban az üzemanyag ára is megnőtt, és ebben az évben még nem volt bérfejlesztés a sütőiparban.

A költségnövekmények miatti áremelés mértékéről a pékek egyenként állapodnak meg a felvásárlókkal - közölte Werli József.

A felvásárlási árak tovább növekednek, ezért októberben újabb lisztáremelés várható - tette hozzá a Pékszövetség szakmai titkára.

Korábban Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetségének főtitkára az InfoRádióban arról beszélt, hogy a búza tavalyi 26-27 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási ára az idén elérheti a 40 ezer forintot.

A nyári betakarítások már országszerte befejeződtek. Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára az Országos Aratási Koordinációs Bizottság ülése után közölte: csaknem 2 millió hektárról összesen 6,2 millió tonna gabonát vittek a magtárakba a gazdálkodók.

Hozzátette: a terméshozam közepesnek számít, az idei búza minősége viszont kiváló. A szakállamtitkár hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy a betakarított termés legalább 80 százaléka étkezési minőségű.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×