eur:
394.12
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Ezreknek okoz problémát a gázártámogatás megszerzése - lapszemle

A Tigáznál ezres nagyságrendben okoz problémát az állami gázár-kiegészítés érvényesítése - írja a Népszabadság. Egy olvasó a Magyar Államkincstártól (MÁK) annak rendje és módja szerint megkapta a január elsejétől érvényes jogosultsági papírt. Nemrég azonban felfigyelt rá, hogy a gázszámlájában nem szerepel a kompenzáció összege, holott eredetileg azt mondták: ez mindig rajta lesz az elszámoláson.

Némi utánajárás után szolgáltatójánál, a Tigáznál megtudta: a számláján azért nincs rajta a kompenzáció összege, mert ilyet nem is kap. A cégen belüli számlázási váltás miatt ugyanis megváltozott az ügyfél-azonosítója, a MÁK-tól viszont még a régi azonosítóval érkezett a támogatási határozat, a gázcégnek pedig házon belül nem sikerült megtalálnia a régi azonosító alapján a jogosultat. Ezután az államkincstárnál elmondta kálváriáját, átküldte a papírjait. Láss csodát: a következő havi Tigáz-számláján már szerepelt a gázár-kompenzáció összege, amelyet visszamenőleg is jóváírtak. Így csaknem 27 ezer forintot kapott vissza, miközben július közepéig enélkül nagyjából hatvan ezres volt a gázszámlája.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy Anna, Boglárka, Zsófia, Lili-közel hatezer újszülött kislány kapta e nevek egyikét tavaly. Az első öt legkedveltebb keresztnév közül három magyar eredetű. Jelenlegi magyar társadalomban a leggyakoribb utónév ugyanis a Mária: összesen mintegy 400 ezer hölgyet neveznek így. Ezzel szemben Máriának 2006-ban mindössze 145 újszülött kislányt kereszteltek, így az a toplista 90. helyére csúszott vissza. A legnépszerűbb ugyanis az évek óta kedvelt Anna volt, 1528-an kapták ezt a nevet.

A fiúk esetében konzervatívabbak a szülők, és nem tartják ideje múlt névnek a László és István utóneveket sem., ezeket viseli ma a legtöbb férfi, és az újszülöttek tavalyi listáján is első harminc leggyakoribb név között szerepeltek. A tavaly született gyermekeket leggyakrabban Bencének, Métának és Leventének keresztelték.

A Világgazdaság arról ír, hogy áprilistól több főútra is kiterjesztették a díjfizetési kötelezettséget. A vizsgálatok azt igazolják, hogy a forgalom jellemzően nem terelődött át a főutakról az alsóbb rendű utakra, vagyis nem történt érdemi átrendeződés, ám a megugró matricaeladásokból többletbevétel keletkezett. A vizsgált útszakaszok közül különleges helyzetben van a 43-as főút Szeged-Makó közötti része, ahol Románia EU-csatlakozása miatt jelentősen megnőtt a nehézgépjárművek forgalma.

A Napi Gazdaság írása szerint az elbukott EB-pályázat és a válogatott mélyrepülése után van még pénz a magyar fociban. Egy sörgyártó lesz a főtámogatója az első osztályú bajnokságnak, és két nemzetközi sportmarketing cég huzakodik a válogatott meccsek miatt. Egy német és egy svájci cég szerződött az MLSZ-szel, de azt, hogy melyik megállapodás a legelőnyösebb, meglehetőségen nehéz megmondani, ahogyan azt is, hogy ki kötötte az előnytelen szerződést: az MLSZ korábbi, Bozóky Imre és Berzi Sándor nevével jelzett, vagy Kisteleki István vezetésével most regnáló csapat. A hónapok óta tartó vita azért lángolt fel ismét, mert egy svájci bírósághoz fordult egy cég, és zároltatta a z Európai Labdarúgó Szövetség támogatásait, így előreláthatóan 2,1 millió svájci frank nem folyik be az MLSZ számlájára.

A Portfolio.hu arról ír, hogy soha nem látott mértékben vett fel frank hiteleket júniusban a magyar lakosság. Eddigi legmagasabb értékre emelkedett a svájci frank alapú fogyasztási és lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke júniusban. Ezek a sokadik jelnek számítanak arra, hogy a lakosság devizaalapú kölcsönökkel igyekszik átvészelni a kormányzati megszorításokat. Annak ellenére, hogy a jegybank júniusban már kamatot csökkentett, a lakosság még a kissé magasabb kamat mellett köthette le pénzét betétekben, mint májusban.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

Fecsketragédia: a magyarországi madarak tízezrei is elpusztulhatnak a hidegben

A hideg, csapadékos idő beköszöntétől számított második nap második felében vagy a harmadik napon már képtelenek repülni a fecskék, mert a táplálékukat jelentő repülő rovarok eltűnnek – mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán azt tanácsolja, hogy legömbölyített végű csipesz segítségével leforrázott lisztkukaccal vagy nedves macskatáppal etessük meg a bajbajutott madarakat.

Magyarország aktiválta a válságelhárítási mechanizmust

Magyarország az Európai Unió (EU) Tanácsa soros elnökeként hétfőn aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust - jelentette be hétfőn Facebook oldalán az európai uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János tájékoztatása szerint ez lehetővé teszi, hogy a rendkívüli időjárási és árvízhelyzettel különösen súlyosan érintett közép-európai tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×