eur:
389.59
usd:
361.67
bux:
68469.41
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A betegek érdekében sértenek szabályt a kórházak

A betegellátás zavartalanságának fenntartása érdekében kénytelenek szabálysértő módon eljárni a kórházakban. Ez elsősorban az ügyeleti beosztást érinti, amit több helyen kénytelenek szabálytalanul megoldani.

Vesztesként kerültek ki a vidéki főiskolák az idei felvételi versenyből - talán nem véletlenül - írja a Népszabadság. Az új rendszerben sok államilag támogatott hallgatót veszítettek, mivel a jó teljesítményt fölmutató diákok a rangos intézményeket preferálták. Az új rendszer legnagyobb nyertese az ELTE, amely még - az országosan csökkentett keretszámú - bölcsész-, illetve jogászképzésein is növelte támogatott hallgatóinak arányát.

Szintén a felvételikkel foglalkozik a Magyar Nemzet, amelyben a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának dékánja megállapítja: túl jól jártak a budapesti nagy egyetemek a vidékikek rovására az idei hallgatói létszámok és felvételi ponthatárok megállapításakor. Almási Tibor szerint az a legfelháborítóbb, hogy a felvételi eljárás szabályait az utolsó pillanatban hozta nyilvánosságra az oktatási tárca.

Megszületett a döntés, és alá is írták azt a megállapodást, ami 82 kórház átmeneti, kiegészítő támogatásáról határozott. Az Index birtokába jutott a teljes lista, a dokumentumban szerepel, hogy az intézmények egyenként mekkora támogatásban részesülnek. A súlyponti kórházak átlagban több pénzt kapnak, de a lista elején szerepel több, nem kiemelt intézmény is. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy júliustól szeptemberig hatmilliárd forintot osztanak szét.

A betegellátás zavartalanságának fenntartása érdekében kénytelenek szabálysértő módon eljárni a kórházakban - olvasható a Napi Gazdaságban. A júliustól érvényes ügyeleti rendre vonatkozó előírások, a szabadságok kiadásáról szóló rendelet megváltoztatása és az áprilisban megkezdett elbocsátások miatt szinte lehetetlen megoldani az ügyeleti beosztás a legtöbb egészségügyi intézményben.

A Világgazdaság arról számol be, hogy a romániai Nagyváradról a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Martfűre telepíti át étolajgyártó üzemét a Bunge Romania élelmiszer-ipari cég. Az amerikai anyavállalat be is zárja nagyváradi telephelyét, az Interoilt, mert magasabb költségekkel működik, mint a martfűi részleg. A román gazdasági növekedés felgyorsulásával a nyugati határ közelében fekvő nagyvárosok némelyikében egy százalékra csökkent a hivatalos munkanélküliség. Emiatt a fizetések számos esetben a kelet-magyarországi színvonal fölé emelkedtek.

Az nem kérdés, hogy a turizmus felfutása az ingatlanpiaci boomhoz vezető út kikövezése, és így volt ez az elmúlt néhány év során Törökországban is - írja a portfolio.hu. Az európai turisták áradata - főleg az alanyai repülőtérnek köszönhetően - elsősorban Alanya és Antalya környékére összpontosult az elmúlt időszakban, s ennek következtében az ingatlanbefektetők is a két üdülőváros vonzáskörzetében vásároltak tengerparti apartmanokat, házakat. A Dalaman melletti repülőtér átadásával azonban egy újabb tengerparti szakasz is felkerült a magánbefektetői térképre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×