eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Medián: stabil a Fidesz előnye

Szilárdan tartja vezető helyét a Fidesz, ráadásul a kormánypártok szimpatizánsai kevésbé biztosak abban, hogy elmennének-e szavazni, a gazdasági pesszimizmus ugyanakkor némileg oldódott - így foglalható össze a HVG megbízásából készült júliusi Medián-elemzés.

A kisebb-nagyobb ingadozások ellenére "a Fidesz gyakorlatilag egy éve biztosan vezet a mélyponton lévő MSZP előtt" - olvasható a hetilap csütörtökön megjelent számában és internetes honlapján is közzétett összegzésben.

A teljes népesség 38 százaléka voksolna a Fideszre, míg 21 százalék az MSZP-re, a kormánypártok helyzetét azonban az teszi igazán nehézzé, hogy megmaradt támogatóik "harci morálja" is meglehetősen gyenge: míg a Fidesz-szimpatizánsok 72 százaléka mondja, hogy egy közeljövőben megtartandó választáson biztosan részt venne, az MSZP potenciális támogatóinál csak 62 százalék ez az arány.

Hann Endre ügyvezető igazgató az InfoRádiónak elmondta: a politikusok közül Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter népszerűsége számottevően nőtt, Sólyom László köztársasági elnök támogatottsága azonban a kormánypárti szavazók körében erősen visszaesett.

A lap szerint ha "most vasárnap" kerülne sor a nagyobbik ellenzéki párt által kezdeményezett referendumra, arra a fideszesek 77 százaléka menne el, miközben az MSZP-seknek csak 33 százaléka nyilatkozik így; ez a teljes népesség 48 százaléka.

"A Medián felméréseinek történetében először a Fideszre szavazók aránya több mint kétszerese az MSZP-re szavazókénak" - írja a HVG, amely megjegyzi: a választások óta még egyetlen Medián-felmérésben sem volt ennyire magas - 31 százalékos - a "bizonytalan" (párt nélküli) válaszadók aránya.

"Az adatok jól igazolják azt a kézenfekvő feltevést, hogy az elbizonytalanodás elsősorban az MSZP korábbi híveinél mutatkozik", a magukat baloldalra soroló válaszadók körében kétszer annyi a párt nélküliek aránya, mint a jobboldaliak esetében.

"A megszorítások bejelentése óta most júliusban a legkevésbé pesszimista a gazdasági közhangulat, bár a helyzetük rosszabbodását valószínűsítők aránya így is 10 százalékkal nagyobb, mint az előző parlamenti ciklus legpesszimistább hónapjában, 2004 januárjában".

A lap a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet június elején végzett felmérését ismertetve hangsúlyozta, hogy a Fidesz előnye az előző négy évben soha nem volt ennyire tetemes.

A vezető ellenzéki párt a teljes népességben először tavaly augusztusban érte el a 40 százalékot, ami kisebb-nagyobb hullámvölgyek után azóta is tart - így júniusban csaknem kétszer annyian szavaztak volna a Fideszre, mint az MSZP-re.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×