eur:
385.31
usd:
354.58
bux:
68136.2
2024. május 21. kedd Konstantin

Továbbra is titkolózik a kormány

A törvény ellenére számos területen nem érvényesül az elektronikus információszabadság, a törvényjavaslatok többségét nem teszik elektronikus úton hozzáférhetővé. Lapszemle.

Másfél év óta szigorú törvény szabályozza, elektronikus információszabadság azonban továbbra sincs Magyarországon - írja a Népszabadság.

A magyarorszag.hu honlapon ugyan bárki szabadon keresgélhet már az összes magyar jogszabályban, nem kell megvennie hozzá a Magyar Közlöny számait vagy CD-változatait, de a szabad informálódást uniós szemléletben is biztosító jogszabály végrehajtása más területeken akadozik.

Ennek a legfőbb oka - az erőforrásokat folyamatosan csökkentő közigazgatási reform mellett - az, hogy az állam az intézményrendszer minden szintjén ragaszkodik a korábbi információs monopóliumához.

Az elektronikus nyilvánosság talán leginkább neuralgikus pontját a jogszabálytervezetek jelentik. A nonprofit Szektor Analízis egyesület nemrég elemzést készített az első fél év törvényjavaslatainak közzétételéről, lesújtó eredménnyel.

Ebben az időszakban a kormány 91 javaslatot nyújtott be, ezek közül 56-ot nem tettek elektronikus úton hozzáférhetővé.

A Magyar Nemzet a Medián közvélemény-kutatására hivatkozva arról számol be: a teljes népesség 74 százaléka gondolja úgy, hogy a kormány reformlépései káoszt és bizonytalanságot okoztak minden területen.

Az SZDSZ megbízásából június végén készült felmérés lesújtó képet nyújt az egészségügyi átalakításokról. Míg márciusban a megkérdezettek 13 százaléka, most csupán 7 százaléka támogatja, hogy legyen igazi verseny az egészségügyben a biztosítók között, és az állam csak a verseny feltételeit szabályozza.

A kutatásból kiderül: a relatív többség azt szeretné, ha megmaradna az állami biztosító, de aki akar, szerződhessen más biztosítóval.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×