eur:
385.28
usd:
355.09
bux:
67888.31
2024. május 21. kedd Konstantin

Szájer: Amerika értetlenül szemléli a magyar lépéseket

Szájer József néppárti európai parlamenti képviselő szerint az amerikai külügyminisztériumban nem értik, hogy Magyarország miért az Oroszországból származó gázellátás mellett tette le a voksát. A politikus az Egyesült Államokban találkozott többek között a Világbank elnökével is.

Szájer József az InfoRádiónak elmondta: más európai parlamenti képviselőkkel együtt folytatott tárgyalásokat az Egyesült Államokban, találkozott Dick Cheney alelnökkel, a belbiztonsági miniszterrel, kongresszusi képviselőkkel, a Világbank és Nemzetközi Valutaalap elnökével, valamint demokrata képviselőkkel is.

Az egyik kiemelt téma az energiafüggőség ügye volt, sűrűn felmerültek magyar vonatkozások is. Dick Cheney alelnök világosan kifejtette, hogy az Egyesült Államokban nagyon aggódnak amiatt, hogy az energiafüggőség a politikai nyomásgyakorlás eszközévé válhat Oroszország részéről egyes európai országokkal kapcsolatban - fejtette ki a Fidesz listáján megválasztott képviselő.

A politikus közölte: az amerikai külügyminisztériumban nem értik, hogy Magyarország a saját érdekeivel ellentétben miért egy olyan tervet támogat, amely tovább erősíti az energiafüggőséget, az energiaszállítás alternatív útvonalának támogatása helyett.

Vízum

A vízumkötelezettség esetleges eltörléséről Szájer József azt mondta: jelenleg a Kongresszus előtt van egy olyan törvényjavaslat, amely új rendszert vezetne be a vízumok kiadásában.

Ennek értelmében nem törölnék el a vízumkötelezettséget, hanem egyszeri ellenőrzést vezetnének be azoknak az országoknak az állampolgáraira is, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak.

A törvény vélhetőleg nyári elfogadása után külön dönteni kell arról, hogy Magyarország beléphet-e ebbe (a mostaninál a magyar állampolgárok számára vélhetően még mindig egyszerűbb - a szerk.) rendszerbe - tette hozzá.

Szájer József szerint ugyanakkor az éles demokrata-republikánus szembenállás miatt nem biztos, hogy a javaslat átmegy a Kongresszuson.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Alteo-vezér: hamarosan jöhet a méretugrás és a régiós terjeszkedés

Alteo-vezér: hamarosan jöhet a méretugrás és a régiós terjeszkedés

Az elmúlt évek fokozatos növekedését és a megújuló energia szerepének előtérbe kerülését figyelembe véve egy ideje már bele lehetett látni az Alteo-sztoriba, hogy ez egy nagy durranás lesz, végre egy cég a magyar tőzsdén, amiben rengeteg fantázia van. Ezt a lehetőséget a legnagyobb hazai energetikai vállalat, a Mol is érzékelte, bő egy éve az olajcégből és még két magántőke alapból álló konzorcium lett az Alteo többségi tulajdonosa. Az „évforduló" és a friss negyedéves számok apropóján interjút készítettünk Chikán Attilával, a vállalat vezérigazgatójával és Kovács Domonkossal, a cég M&A és tőkepiacok vezérigazgató-helyettesével, ahol többek között a friss eredményeket értékelték a vezetők és a jövőben várható osztalékpolitikáról is beszéltek, de arról is szó esett, hogy valóban kinyíltak-e a lehetőségek az Alteo számára a Mol megjelenésének köszönhetően. Szóba került még, hogy milyen hatékonyságnövelő és kapacitásbővítő beruházásokra lehet számítani a jövőben és mi lehet a társaság eddigi fennállásának a legnagyobb befektetése, de a nemzetközi terjeszkedési lehetőségekről és a magyar napenergia-rendszer előtt álló kihívásokról, illetve a szélenergia önmagán túlmutató szerepéről is szó esett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×