eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pokorni szocialista ármánykodást feltételez

A Fidesz szerint a kormány és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök áll a mögött a három népszavazási kezdeményezés mögött, amelyet a Fidesz kérdéseivel azonos témában, de ellentétes tartalommal nyújtottak be hétfőn - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője válaszul közölte: a kérdések jellegéből látszik, hogy a kormány politikájával szimpatizáló ember nyújtotta be, azt azonban nem tudja, ki vagy kik állnak a kezdeményezés mögött.

"E mögött a zavarkeltő akció mögött a kormány áll, Gyurcsány Ferenc" - mondta Pokorni Zoltán, aki szerint a három kérdés egyértelműen a kormány álláspontját tükrözi.

Ugyanakkor hozzátette: jogi nonszenszről van szó, hiszen a Fidesz három, már korábban jóváhagyott kérdése a kórház-privatizációról, a gyógyszerforgalmazásról és a termőföldről, július 9-én 16 óráig, az aláírásgyűjtés határidejének lejártáig védettséget élvezett, és a Fidesz 16.00 órakor nyújtotta be ismét a kérdéseket.

Pokorni Zoltán, aki hétfőn személyesen is jelen volt a kérdések ismételt benyújtásánál, azt mondta: az Országos Választási Iroda vezetőjével, Rytkó Emíliával együtt várták meg, hogy 16 órakor lejárjon a határidő, ezért előttük más nem nyújthatott be ugyanebben a tárgykörben kezdeményezéseket.

"Nem tűnt föl, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Hiller István ott ülne előttünk a sorban és megelőzött volna minket, bár átfutott a fejemen, hogy ilyen csalafintaságon töri a fejét a szocialista párt" - tette hozzá a politikus, jelezve, hogy nem tudják, mikor, ki és milyen körülmények között nyújthatta be a Fidesszel egy időben a kormány álláspontját tükröző kérdéseket.

Mint mondta, az OVB eddigi gyakorlata szerint a benyújtás sorrendje számít, így nem is kellene foglalkozniuk a három másik kérdéssel. Példaként hozta, hogy az idén áprilisban az OVB-hez ugyanabban a tárgykörben, a tb-kassza állami kézben maradásával kapcsolatban két népszavazási kérdést is benyújtottak, a testület pedig a sorrendben elsőként hozzá érkezett kérdést tűzte napirendjére, és a hitelesítés után a másik hasonló tárgyú kérdést nem is vitatta meg, mert már védett volt a téma.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: bíznak abban, hogy az OVB nem politikai színjátékot akar játszani, így a sorrendiség lesz a meghatározó, és nem vitatja meg a "kormány kérdéseit".

A politikus leszögezte: nem ért egyet Szikinger István alkotmányjogász álláspontjával, aki szerint akár egyszerre is fel lehetne tenni a Fidesz kezdeményezéseit és a másik három kérdést népszavazásra.

Pokorni Zoltán szerint ezzel jogi nonszensz állhatna elő, hiszen, elképzelhető, hogy egymást kizáró álláspontokat erősíthetnek meg a választók, 25 százalék plusz egy szavazattal.

Lendvai: a cél a kormány gyengítése

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője újságíróknak azt mondta: a kérdések jellegéből látszik, hogy a kormány politikájával szimpatizáló ember nyújtotta be, azt azonban nem tudja, ki vagy kik állnak a kezdeményezés mögött.

A szocialista politikus szerint ezek a kérdések az ország szempontjából fontos reformok támogatására kérdeznek rá, az MSZP politikai céljaival egybeesnek, így ha az OVB hitelesíti a kezdeményezéseket, elképzelhetőnek tartja, sőt ő maga javasolná is, hogy támogassák az aláírásgyűjtési kampányt.

A Fideszre utalva megjegyezte: zavarkeltés és trükközés az, ha valaki annyira nem veszi komolyan a saját maga által benyújtott kérdéseket, hogy nem is kezd el aláírásokat gyűjteni.

Ezzel világossá vált, hogy nem a kérdések tartalma, hanem a kormánygyengítő akció a cél - tette hozzá Lendvai Ildikó.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×