eur:
389.61
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Így kell megszabadulni egy rosszhírű ingatlantól!

A Népszabadság információi szerint körülbelül bruttó 700 millió forintért vásárolja meg új székházát a budapesti VI. kerületi Jókai utca 6. szám alatt az MSZP. Az ötszintes épületet ma még szakszervezetek lakják, de már készen állnak arra, hogy rövidesen kiköltözzenek, ha tető alá hozzák az adásvételi szerződést.

A VI. kerületi, két és fél ezer négyzetméteres ingatlan még az ötvenes évek elején épült, szakértők szerint ideális irodaépületnek. Az árra vonatkozó konkrét számot üzleti érdekre hivatkozva nem közölték, de annyit megtudott a lap, hogy a korábbi érdeklődőknél többet kínált az MSZP az érdekvédelmi szervezeteknek.

Ingatlanszakértők egyébként úgy nyilatkoztak, hogy a környéken az irodaépületek négyzetméterenként 260 ezer forintot érnek, és a konkrét szakszervezeti székház vélhetően nettó 515 millió forintért cserél gazdát. A jelenlegi Köztársaság téri székházat 900 millió forintért adhatja el a párt.

Magyar Nemzet

Bár 2009 helyett várhatóan 2013-ra tolódik ki a postai szolgáltatások teljes liberalizációja, a Magyar Posta Zrt. tervei között mintegy ezer kisposta vállalkozásba adása szerepel.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége szerint mindez tízezer postai dolgozó kiszervezését, szerzett jogaik elvesztését, a szolgáltatások színvonalának csökkenését jelenti. Az átszervezéstől a posta évente több milliárd forint megtakarítást remél.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy Gyurcsány Ferenc 2005-ben a szakszervezet kongresszusán azt ígérte, hogy nem privatizálja a postát.

Index

Duo jellegű, vagyis elektromos autóbuszként is üzemeltethető trolibuszt tesztel mostantól egy hónapon keresztül a BKV Budapest utcáin. A korábban Lausanne-ban közlekedő, ötéves trolibusz tesztüzeme a tervek szerint szerdán kezdődik, egyelőre utasok nélkül.

A jármű autóbuszként és trolibuszként is közlekedik, két szinkron generátora révén maximális utasterhelés mellett is képes folyamatos felső vezeték nélküli üzemre.

A trolibusz teljes hosszában alacsonypadlós, áramszedői a vezetőfülkéből távvezérléssel működtethetők.

Napi Gazdaság

A lap piaci elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a gyártóknak már régen bírósághoz kellett volna fordulniuk a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás italcsomagolásokra vonatkozó előírásai miatt. Erre szerintük a korábbi brüsszeli figyelmeztetések és a hatástanulmányok elmaradása is lehetőséget adott volna.

Az Európai Bizottság múlt heti sürgetése nyomán a lap szerint nem kizárt, hogy a gyártók - pertársaságot alapítva - próbapert indítanak.
A testület szerint ugyanis a tavalyi szabályozás diszkriminatív és versenyszabályokba ütközik. Azt senki nem tudja, hogy a büntető díjtételekből mennyi folyt be eddig a büdzsébe. A gyártók mindenesetre úgy látják, hogy a törvény megbukott, az eldobható palackok aránya ugyanis nem csökkent a polcokon.

Világgazdaság

A német állam a jövedelmek több mint felét fölözi le, ez nemzetközi összehasonlításban rendkívül magas értéknek számít - derül ki a német adófizetők szövetségének számításából. A polgárok bruttó jövedelmük 53 százalékát fizetik be adók és járulékok formájában.

Ez azt jelenti, hogy az idei év elejétől július 13-ig csak az államnak dolgoznak a németek. A németek mögött dobogós helyen van Magyarország is 51 százalékos állami elvonási aránnyal.

Portfolio.hu

Tegnap délutánra kiszélesedett a nap eleji dollárgyengülés, történelmi mélypontra süllyedt a zöld hasú a közös európai pénznemmel szemben. A jegyzések negyed négy körül ütötték át az áprilisban elért 1,368-as eddigi rekordot, most már 1,369 felett járnak.

Eközben a főbb külkereskedelmi partnerek devizáinak súlyozott átlagával szemben két és fél éves mélypontra került az amerikai fizetőeszköz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×