eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Király Júlia lett az MNB alelnöke

Sólyom László köztársasági elnök kinevezte Király Júliát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének

A Magyar Nemzeti Bank most kinevezett alelnökének feladata lesz a pénzügyi stabilitási, a pénzforgalmi, az emissziós valamint a piaci kockázatkezelési szakterületek felügyelete. Király Júlia jelölésével Gyurcsány Ferenc kormányfő is egyetértett. Az alelnök mandátuma hat évre szól.

Király Júlia 1980-ban végzett a korábbi nevén Marx Károly Közgazdaságtudományi, ma Budapesti Corvimus Egyetemen, utána két évig a Központi Statisztikai Hivatalnál táblázatkészítéssel és modellezéssel foglalkozott.

Ezután hét évre az Országos Tervhivatalhoz került, ahol makromodellezés, gazdasági előrejelzési és háztartási modellek készítése volt a feladata.

1989-ben került a Bankárképző Központhoz, ahol előbb témavezető, később oktatási igazgató, vezérigazgató-helyettes, majd vezérigazgató lett. Ennél az intézménynél foglalkozott a monetáris politikával, a lakossági bankműveletekkel, likviditásmenedzseléssel és banküzemtannal.

1990 és 1991 között Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank akkori elnökének tanácsadója. 1994-től félállásban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügyi tanszékén tanít docensként.

1995 és 1996 közt a Magyar Hitel Bank igazgatósági tagja, 1997 és 1999 közt az Eximbank, 1999 és 2000 közt a K&H igazgatóságának tagja, 2002 és 2003 között pedig a Postabank és Takarékpénztár elnöke. Õ vezényelte le a Postabank privatizációját. Tagja az MTA Közgazdaságtudományi Bizottságának, a Magyar Közgazdasági Társaság Felügyelő Bizottságának és több neves közgazdász szaklap szerkesztőbizottságának.

A portfolio.hu-nak tavaly decemberben adott interjújában elmondta: a korábban a jegybank és a kormányzat közt előforduló konfliktushelyzetek rossz hatással voltak a magyar gazdaságpolitikára.

Király Júlia kiemelte, hogy nem az eddigi, árstabilitásra koncentráló monetáris politika áll hozzá közel, inkább "korlátozottan diszkrecionális" politikára lát lehetőséget. Ezt magyarázva kifejtette: a gazdasági stabilizáció és a növekedés lassulása közepette a jegybanknak nem biztos, hogy célszerű kamatot emelnie.

Későbbi interjúiban azt hangsúlyozta, hogy a monetáris politikának ugyan őriznie kell az inflációs cél hitelességét, de a gazdasági növekedést és a gazdaság versenyképességét is szempontnak kell tekintenie döntéseiben.

Király Júlia kinevezése előtti parlamenti bizottsági meghallgatásain óva intett az euró erőltetett ütemű magyarországi bevezetésétől, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a bevezetéshez széleskörű társadalmi konszenzusra van szükség.

Király Júlia kinevezésével a miniszterelnök is egyetértett. A Magyar Nemzeti Bank alelnökének mandátuma hat évig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Még forróbbak lehetnek a nyarak, mint azt várták

Friss kutatások rávilágítanak arra, hogy a nyári hőhullámok Európában várhatóan jóval intenzívebbek lesznek, mint azt korábban előre látták. A kutatók szerint ennek oka a légszennyezettség csökkenése, ami paradox módon súlyosbodó nyári felmelegedést eredményez Nyugat-Európában. Ez aggodalomra ad okot, mivel sokan ezekre a modellekre hagyatkoznak a jövőbeli tervezés során  - közölte a brg.com. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×