eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Gyurcsánynak ellenséges, pedig az osztrákok örülnének

A becslések szerint 2 milliárdan nézték a Live Earth koncert-sorozatot. Ausztria támogatja az osztrák OMV és a magyar MOL fúzióját. A kínai Nagy Fal és a jordániai Petra sziklavárosa is bekerült a világ 7 modern csodája közé. A nap legfontosabb hírei.

Óriási nézettség

A becslések szerint világszerte 2 milliárdnyian nézték a 9 helyszínen és a televízióban a klímaváltozás ellen meghirdetett Live Earth elnevezésű koncert-sorozatot.

A több mint egy napos rendezvény Sydneyben kezdődött, majd Tokióban, Sanghajban, Londonban, Hamburgban, Johannesburgban, New Yorkban, Washingtonban és Rió de Janeiróban léptek fel neves előadóművészek és együttesek. Az Antarktiszon a sarkkutatók álltak össze alkalmi zenekarrá. A fellépők között volt a Red Hot Chili Peppers, a Beastie Boys, Madonna, a Genesis, a Police és a Black Eyed Peas.

Láng István klímakutató szerint az ehhez hasonló rendezvények is felhívhatják a figyelmet a klímaváltozásra és széles társadalmi összefogást eredményezhetnek. Az akadémikus az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a tudósok többsége egyetért abban, hogy a globális felmelegedést az utóbbi kétszáz évben felgyorsult széndioxid-gáz koncentráció váltotta ki.

ZöldÖvezet a nyári fesztiválokon


Az idén 11 nyári fesztiválon vezetik be a "ZöldÖvezet" programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával.

Fodor Gábor, a tárca vezetője a soproni VOLT Fesztiválon azt mondta: a Zöldövezet Társulás közreműködésével megvalósuló projekt a szervezőknek is előnyös, mert csökken a környezetterhelés, és kevesebb szemét elszállításáról kell gondoskodni.

A miniszter szólt arról is, hogy ma már minden második ember számára elérhető távolságban van egy szelektív hulladékgyűjtő sziget, de csak minden ötödik ember gyűjti válogatva a szemetet.

Felsőoktatási hiánypótlás szerdáig

Szerdáig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ tájékoztatása szerint a jelentkezési sorrendet is lehet még módosítani, de csak egy alkalommal.

Az érettségi bizonyítvány másolatát csak azoknak kell beküldeniük, akik külföldön vagy külföldi rendszerű középiskolában végeztek. A 12. évfolyamon kapott bizonyítvány másolatát ugyanakkor mindenképpen el kell juttatni a központnak.

Gyújtogatás okozta a tüzet a XVIII. kerületben

Budapesten az eddigi adatok szerint gyújtogatás okozta a szombat éjszakai tüzet a XVIII. kerületi raklapgyártó üzemben.

A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a Hengersor utcában lévő 5 ezer négyzetméteres csarnokban targoncák, teherautók és raklapok égtek, a tűz több épületre is átterjedt. Molnár Péter közölte: a környék lakóházaiból 14 embert kellett átmenetileg kiköltöztetni, de senki nem sérült meg.

Megrongálták az Aranycsapat szegedi szobrát

Szegeden vasárnapra virradóra megrongálták a labdarúgó Aranycsapat szobrát. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a Tisza partján álló bronz emlékművet ismeretlenek ledöntötték, a kő talpazatot pedig kettétörték.

Tuczakov Szilvána közölte: a kár az első információk szerint egymillió forint. A szobrot 2003-ban sportbarátok állíttatták az angol labdarúgó-válogatott elleni 6-3-as győzelem 50. évfordulója alkalmából.Ausztria segítené az OMV-MOL fúziót

Ausztria támogatja az osztrák OMV és a magyar MOL fúzióját. Ezt az osztrák gazdasági miniszter mondta a Bloomberg pénzügyi hírügynökségnek.

Martin Bartenstein úgy fogalmazott: ésszerű lenne, ha a két sikeres energiavállalat egyesülésével az egyik legnagyobb olajipari cég jönne létre a dunai térségben. A politikus ugyanakkor kijelentette: az osztrák kormány nem fog befolyásolni egy fúzióra vonatkozó OMV-ajánlatot.

Pénteken az OMV olajipari vállalat vezérigazgatója a Dow Jones amerikai hírügynökségnek azt mondta: cége néhány éven belül megszerzi a Molt. Wolfgang Ruttenstorfer úgy fogalmazott: a két társaság közötti összekapcsolódás szükséges, hiszen az európai olajszektort az egyesülések jellemzik.

Az OMV június végén növelte 10-ről 18,6 százalékra részesedését a magyar olajtársaságban. A tranzakció után Gyurcsány Ferenc kormányfő ellenséges kivásárlási szándéknak nevezte az osztrák olajtársaság lépését.

Merényletek Irakban

Irakban csaknem 190 ember vesztette életét a szombaton és vasárnap elkövetett merényletekben. A lázadók támadásokat hajtottak végre Bagdadban, al-Anbár tartományban, az észak-iraki Kirkuk közelében, és Dijala tartományban is.

Letette a hivatali esküt a lett államfő

Lettországban letette a hivatali esküt a parlament előtt Valdis Zatlers államfő. A rigai baleseti kórház vezetőjét május 31-én választotta meg a lett országgyűlés a balti ország harmadik elnökének.

Az 52 éves, a politikai életben ismeretlen orvos a rendkívül népszerű Vaira Vike-Freibergától, Kelet-Európa első női elnökétől veszi át az államfői posztot.

A világ hét csodája az internetes szavazók szerint

A kínai Nagy Fal és a jordániai Petra sziklavárosa is bekerült a világ 7 modern csodája közé. Több mint 100 millió ember interneten, illetve mobiltelefonon adta le szavazatát. Az eredményt szombat este hozták nyilvánosságra Portugáliában.

Az adatok alapján a világ modern csodái közé tartozik még a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, a perui Machu Picchu, a mexikói Chichen Itza maja piramis, a római Colosseum és az indiai Taj Mahal is.

A világörökség listáját vezető UNESCO elhatárolódott a kezdeményezéstől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 14. 21:58
×
×
×
×