eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tojások, üvegek várták a felvonuló melegeket

A Fidesz szerint igazolja korábbi állításaikat az október 23-án történteket értékelő rendőrségi belső vizsgálat. Több száz fős tömeg próbálta megzavarni Budapesten a melegek felvonulását Londonban többszázan emlékeztek a két évvel ezelőtti merényletek áldozataira. A nap legfontosabb hírei.

Demeter: A Fideszt igazolja a rendőrség belső vizsgálata

A Fidesz szerint igazolja a párt korábbi állításait az október 23-i eseményeket értékelő rendőrségi belső vizsgálat. Demeter Ervin, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban úgy fogalmazott: remélik, hogy hamarosan jogi, anyagi és lelki kárpótlást kaphatnak az áldozatok. A politikus azt mondta: a rendőrség a miniszterelnök elvárásai szerint járt el tavaly, ezért Gyurcsány Ferencet is felelősség terheli.

A kormányszóvivő az InfoRádióban hangsúlyozta: a miniszterelnök az elmúlt időszak tanulságainak levonására, és a rendőrség megújítására kérte a szervezet új vezetőit. Daróczi Dávid szerint a jelentés ennek a munkának egyik állomása, és nem helyes, ha valaki ebből is pártpolitikai vitát akar csinálni. Az úgynevezett Papp-bizottság törvényesnek, de több ponton szakszerűtlennek találta az október 23-i rendőri fellépést.

Pályázat autókra

A kormány engedélyével pályázatot ír ki a Köztársasági Õrezred páncélozott biztonsági autók beszerzésére. Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján megjelent közlemény szerint már használtak egy kölcsönkapott páncélozott autót az államfő és a miniszterelnök szállítására az elmúlt egy évben megnövekedett fenyegetettség miatt, ez azonban nem jelent állandó és biztos megoldást.

Az ORFK szóvivői irodája szerint a beszerzést az is indokolja, hogy több Magyarországra érkező külföldi vezető kísérete ragaszkodik a páncélozott autó használatához. A pályázat részletein még dolgoznak, nem tudni mennyibe kerülnek majd a speciális járművek.

Megvannak a ponthatárok

Már olvashatók a felvételi pontszámok az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján. A tájékoztatás szerint a www.felvi.hu oldalon az érdeklődők a megadott menüpontok segítségével ellenőrizhetik a beküldött és feldolgozott eredményeik alapján számított felvételi összpontszámukat. Ez az adat jelentkezési helyenként, külön-külön részletezve szerepel.

Az Országos Felsőoktatási és Információs Központ felhívja a figyelmet arra, hogy a dokumentumok beérkezésétől és a feldolgozás menetétől függően a jelentkezők honlapon szereplő pontszáma még változhat a következő hetekben.BA: Újra tárgyalnak a bérekről

Újrakezdődtek a bértárgyalások a Budapest Airportnál a szakszervezetek és a cég új menedzsmentje között. Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke közölte: a Repülőtéri Üzemanyag Kiszolgáló Kft. munkavállalóinak fizetéséről már tavasszal is volt egyeztetés, de akkor AZT az új tulajdonos, a német Hochtief megjelenése miatt nyárra halasztották.

Emlékeztetett arra: a tárgyalások elnapolásáért a Budapest Airport valamennyi munkavállalója 170 ezer forint, egyszeri juttatást kapott.

Megzavarták a melegek felvonulását

Több száz fős tömeg próbálta megzavarni Budapesten a Meleg Büszkeség Napja alkalmából tartott felvonulást, de a rendőrség ezt megakadályozta. A tüntetők tojásokkal, palackokkal dobálták meg a menet résztvevőit. A rendőrök nyolc embert előállítottak közülük rendzavarás és garázdaság miatt.

Az immár 11. alkalommal megrendezett meneten melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták vettek részt. A mintegy 2 ezer fős tömeg szivárványszínű zászlókkal, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel, fokozott rendőri felvezetés mellett indult el a Felvonulási térről a Szabadság híd pesti hídfőjéhez. A fesztivál résztvevőit levélben üdvözölte Kóka János, az SZDSZ elnöke.

A londoni terrortámadás áldozataira emlékeztek

Londonban többszázan emlékeztek a két évvel ezelőtti merényletek áldozataira. Gordon Brown miniszterelnök a brit főváros polgármesterével, Ken Livingstonnal és a kormány több tagjával együtt virágcsokrot helyezett el a 2005. július 7-én végrehajtott terrorakciók egyik helyszínén, a King's Cross metróállomás előtt.

A 3 metrószerelvényen, és egy autóbuszon elkövetett robbantásnak összesen 52 áldozata volt, több mint 700-an megsebesültek. A brit hatóságok szigorították a biztonsági intézkedéseket az évforduló, több rangos sportesemény és a Live Earth londoni helyszíne miatt.

A koncertsorozat a globális felmelegedés veszélyeire hívja fel a figyelmet. A neves előadókat, együtteseket felvonultató rendezvénynek 9 nagyváros ad otthont.

Újabb iraki merényletek

Irakban több mint 130 ember halt meg két pokolgépes merényletben. Az ország északi részén, Kirkuk közelében 105 ember vesztette életét és mintegy 250-en megsebesültek, amikor felrobbant egy autóba rejtett pokolgép egy kisváros piacán. A másik terrortámadásnak 26 halálos áldozata van, 33-an megsebesültek.

Terrorcselekményektől tartanak Marokkóban

Marokkóban a legmagasabb szintre emelte a biztonsági erők készültségi szintjét a kormány. Az észak-afrikai ország belügyminisztériuma bejelentette: az intézkedést a rendőrség és a titkosszolgálat vezetőinek megbeszélése után, terrorcselekmények veszélye miatt rendelték el. A közlemény szerint a kormány iszlám szélsőségesek támadásaitól tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×