eur:
390.6
usd:
364.29
bux:
68367.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Leforrázta az orvosokat az új kimutatás

A napokban kapták meg az egészségbiztosítótól az orvosok a gyógyszerfelírási szokásukat elemző kimutatást, és rengetegen szembesültek azzal, hogy januártól pénzbüntetésre számíthatnak, mert túl sok, illetve túl drága medicinát írtak fel betegeiknek. Lapszemle.

A Népszabadság a koalíciós szerződés múlt héten elfogadott kiegészítése alapján azt írja, hogy megszűnnek a felvételi vizsgák a hat, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokba. A nyolc évfolyamos középiskolákba ugyanis 2008-tól ugyanolyan feltételek mellett kerülhetnek majd be a diákok, mint az általános iskolák első osztályába. Jelenleg a hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályokat indító iskoláknak csak egy része felvételiztet: az elmúlt három évben legalább másfélszeres túljelentkezést produkálók - az iskolák majd 30 százaléka - tarthatnak központi írásbelit. A matematika- és az anyanyelvi tesztekkel elsősorban nem a diákok lexikális tudását, hanem képességeiket, készségeiket mérik. A többi iskolában az általános iskolai osztályzatokat veszik figyelembe, ezen kívül csak szóbeli beszélgetést lehet tartani.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a napokban kapták meg az egészségbiztosítótól az orvosok a gyógyszerfelírási szokásukat elemző kimutatást, s rengetegen szembesültek azzal, hogy januártól pénzbüntetésre számíthatnak, mert túl sok, illetve túl drága medicinát írtak fel betegeiknek. A szakmai szervezetek tiltakoznak. A kimutatás tartalmazza az adott doktor által rendelt és a betegek által kiváltott medicinák mennyiségét, a kifizetett tb-támogatás összegét, az országos átlagot, valamint az attól való eltérést. Az idén még csak tájékoztató jellegűek a táblázatok, januártól viszont - a 2007. utolsó negyedévében kiállított és kiváltott vények alapján - pénzbüntetésre számíthat az az orvos, amelyik lényegesen túllépi az országos átlagot - tudta meg a lap a hivatal sajtóosztályán.

Az Index.hu "nem találják a Révész Máriuszt bántalmazó rendőröket" címmel közöl egy írást. Aprólékos munkával igyekszik az ügyészség rátalálni azokra a rendőrökre, akik tavaly október 23-án bántalmazták a Fidesz korábbi szóvivőjét - tudta meg az internetes portál Futó Barnabás ügyvédtől. Az ügyészség szerint nehéz a munkájuk, mert azonosító nélküli, símaszkos rendőrök közül voltak ekkor az utcákon.

A Világgazdaság szerint június végéig 3,8 milliárd forint gyógyszeradót fizettek be a cégek az adóhatóságnak. Az összeget keveslik az adózó cégek, hiszen az idei gyógyszerköltségvetésben 40 milliárdos gyártói befizetéssel számoltak, és 10 milliárdot kellene fizetniük az orvoslátogatók után. Úgy tartják: az alacsonyabb adózás legfőbb oka, hogy nem kapnak írásban hitelesített gyógyszerforgalmi adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól.

A Napi Gazdaságból megtudhatják, hogy éves szinten mintegy 20 százalékos áremelés várható a baromfiágazatban, mivel az elmúlt hetekben megvalósult 10-12 százalékos áremelést követően ősszel újabb 6-8 százalékos áremeléssel kell számolni. Erről Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke beszélt csütörtökön egy ágazati rendezvényen. A közelmúlt áremelései a keresleti piac nyomán valósulhattak meg: stabilizálódott a baromfipiac és hiány alakult ki, nem utolsósorban az EU brazil csirkét visszaszorító döntése nyomán.

A portfoilio.hu arról ír, hogy szerdán röppent fel az a híresztelés, miszerint az Apple hamarosan megegyezhet a Deutsche Telekom-mal, aminek értelmében a társaság mobil divíziója lehet az iPhone kizárólagos forgalmazója Németországban a mobilszolgáltatók közül. A legfrissebb hírek szerint az angliai értékesítés jogát a Telefonica nyerheti el. Annak fényében, hogy a múlt pénteken piacra dobott csúcsmobil rendkívül pozitív fogadtatásra talált a vásárlók körében, egy esetleges Apple szerződés jelentősen növelhetné a távközlési társaság ügyfeleinek számát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×