eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megtilthatják a minilakások építését

Várhatóan szigorodnak az építési szabályok. Az erről szóló tervezet már olvasható az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapján. A javaslat megvalósulása esetén ritkábban álló, nagyobb alapterületű, napos és akadálymentesített lakások épülnek majd 2008-tól.

Manapság egyre több klímaberendezést láthatunk az épületeken. Ezekre korábban nem volt szükség, hiszen nem volt rendszeresen olyan meleg, mint manapság, másrészt nem is voltak ilyen könnyen beszerezhetők, mint napjainkban. Épp ezért az építési szabályok sem szólnak a berendezések elhelyezéséről, ennek köszönhetően a tulajdonosok bárhova kitehetik, ahol nekik tetszik.

De ugyanez a helyzet az akadálymentesítéssel. Néhány évtizede még nem volt fontos a társadalom számára, hogy a fogyatékkal élők is használni tudják az épületeket. Manapság azonban erre is oda kell figyelni.

Szükség van a változtatásra

A Magyar Építészeti Kamara elnöke szerint szükség van az építési szabályok megváltoztatására, a jelenlegiekben ugyanis fontos szempontok nem érvényesülnek, és vannak benne olyan kitételek, amelyek végrehajthatatlanok.

Eltér István elmondta: rendeletbe kell foglalni például azt, hogy a klímaberendezések kültéri egységeit csak eltakarva lehessen kihelyezni az épületek homlokzatára.

De azt is szabályozni kell, hogy ne lehessen olyan lakást építeni, amelynek lakószobája kisebb, mint 17 négyzetméter. Manapság ezt például úgy játsszák ki a tervezők, hogy a szobával egy légtérben lévő konyhát is beleszámolják az alapterületbe.

Szerinte az építmények magasságát szabályozó rendeletet egy az egyben el kellene törölni, és újat alkotni helyette, a jelenlegi ugyanis nagyon könnyen kijátszható. Az épületek magasságát ugyanis egy olyan számítás alapján határozzák meg, amelyet egy laikus egyáltalán nem képes megérteni, de gyakran az építészek sem.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×