eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Eörsi: amit az SZDSZ másként lát, mint az MSZP

Az SZDSZ parlamenti frakcióvezetője szerint eltérők pártja és a szocialisták múltról vallott nézetei.

Eörsi Mátyás az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a Horn Gyula kitüntetése körül kialakult konfliktus elkerülhető lett volna.
Elmondta azt is, hogy pártja a szocialistákkal "a jövőre szerződött", és nem a múlt megítélésére, ebben a kérdésben ugyanis eltérő az álláspontjuk.

"Ezzel együtt hiszek abban, hogy az emberek meg tudnak változni" - szögezte le, bár, mint mondta, ez utóbbi szempontból Horn Gyula azon nyilatkozata, amely szerint 1956-ban a törvényes rendet védte, nem túl szerencsés, és nem segítette Sólyom László meggyőzését.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán jelentette be, hogy az államfő nem írja alá a miniszterelnök kezdeményezését Horn Gyula volt kormányfő kitüntetéséről.

Gyurcsány Ferenc Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, külügyminiszteri és miniszterelnöki tevékenységéért javasolta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetésre.

Az államfő levelében azt válaszolta a miniszterelnöknek, hogy a kitüntetési előterjesztés vizsgálatát nem lehet csupán az előterjesztésben megnevezett indokokra korlátozni, hiszen "az erre szorítkozás nem biztosítaná, hogy a kitüntetés adományozása valóban összhangban legyen az alkotmány értékrendjével".

"Horn Gyula karhatalmista volta 1956-ban. (...) Egykori tette és mai állásfoglalása olyan alapvető ellentétben állnak a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével, hogy Miniszterelnök Úr előterjesztését Horn Gyulának az indokolásban felhozott érdemeire tekintettel sem teljesíthetem" - közölte Sólyom László.

Ezt megelőzően az Alkotmánybíróság kihirdette döntését Sólyom László egy korábbi beadványával kapcsolatban, amely szerint a köztársasági elnök megtagadhatja az eléterjesztett kitüntetések adományozását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×