eur:
390.65
usd:
364.14
bux:
68411.47
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Elmeállapota miatt csökkentették Tasnádi letöltött büntetését

Elmeállapota miatt két évvel csökkentette Tasnádi Péter már letöltött négy és fél éves szabadságvesztését a Pest Megyei Bíróság perújítási tárgyaláson csütörtökön. Ha jogerőre emelkedik a döntés, akkor jár a kártalanítás Tasnádi Péternek.

Az elmeszakértők szerint Tasnádi Péter feltehetően évtizedek óta agysorvadásban szenved, az pedig bizonyosan megállapítható, hogy betegsége következtében a vádbeli cselekmények idején, az 1990-es évek második felében beszámítási képessége közepes fokban korlátozott volt. Ez a büntetéskiszabás során az eljáró bírónak a törvényben rögzített büntetési tételekhez képest korlátlan enyhítésre ad lehetőséget.

Az elsőfokú döntés nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés kérdésében.

2002 decemberének végén a Legfelsőbb Bíróság ítélte el jogerősen Tasnádi Pétert és több társát többéves szabadságvesztés-büntetésre erőszakos, illetve gazdasági bűncselekmények miatt. Tasnádi Péter le is töltötte négy és fél éves szabadságvesztését, szabadulása után azonban újabb eljárások indultak ellene. Az egyik, negyedmilliárdos adócsalás vádjával indult ügyben például első- és másodfokon egyaránt felmentették.

Jelenleg is folyamatban van ellene és több társa ellen a Fővárosi Bíróságon egy újabb eljárás, amelyben többek között felbujtóként elkövetett emberölés előkészületével és életveszélyt okozó testi sértéssel vádolják, mert meg akarta öletni a feleségét és annak élettársát, valamint sósavat öntetett az anyósára.Az agysorvadás tünet, nem betegség

Az agysorvadás kórbonctani diagnózis, nem betegség - mondta az InfoRádiónak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Tariska Péter hozzátette: kiterjedt agysorvadással járó betegség többek között az Alzheimer-kór, amely bizonyosfajta kóros fehérjék képződésén és az idegsejtek pusztulásán alapul.

Időskorban alakulhat ki

Szellemi hanyatlás, egy korábbi szintről való jelentős és tartós csökkenés körülbelül százféle betegség miatt alakulhat ki, de az esetek 80-90 százalékában ezt az Alzheimer-kór, az agyi érbetegség, vagy a kettő kombinációja okozza - közölte az OPNI osztályvezető főorvosa.

A jelentősebb mértékű szellemi hanyatlás a legtöbb esetben az időskorban alakul ki: 65 éves korban az esélye körülbelül 1 százalék, a rizikó ötévenként megkétszereződik, 90 éves korban pedig 30 százalék fölé nő, az idősödés önmagában nem jár szellemi hanyatlással, az mindig valamilyen betegségnek a tünete, ilyenkor a mindennapi cselekvésekben tartós zavar keletkezik - fűzte hozzá Tariska Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×