eur:
390.7
usd:
364.14
bux:
68211.83
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"A rendszer ráerőszakolja az olcsó gyógyszert a betegre"

A jelenlegi egészségügyi rendszer ráerőszakolja a betegekre és az orvosokra az olcsóbb gyógyszert - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből derül ki. Lantos Zoltán, a GfK LHS Healthcare divízióvezetője elmondta, hogy a megkérdezettek nagyobb része tartja fontosabbnak az egészségét, ezért hajlandó nagyobb összeget gyógyszerre fordítani, ha az hatásos és biztonságos.

A lakosság közel fele jelentős költségnek, de megfizethetőnek tartja a gyógyszereket, míg tíz százalék véli komoly tehernek a készítmények megvételét - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből.

Lantos Zoltán, a GfK LHS Healthcare divízióvezetője kiemelte: a megkérdezettek nagyobb része mondta azt, hogy az egészség a fontosabb, ezért hajlandó nagyobb összeget gyógyszerre fordítani, ha az hatásos és biztonságos.

Hozzátette: a betegek kevesebb információt kapnak a gyógyszerekről és azok mellékhatásairól, mint amennyire szükségük lenne.

A betegek kisebb része, 30 százaléka kezdeményezi, hogy ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszert írjanak fel a számára - közölte Lantos Zoltán.

A GfK LHS Healthcare divízióvezetője hozzátette: az orvosok 61 százaléka ajánlja az olcsóbb gyógyszert, ezek alapján pedig úgy tűnik, a jelenlegi egészségügyi rendszer ráerőszakolná a betegekre az olcsóbb gyógyszert.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×