eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Zsanett-ügy: ez már az adatvédelmi biztosnak is sok

Az adatvédelmi biztos szerint egyre gyakoribb, hogy bírósági eljárások szereplői a médiában tett nyilatkozataikkal megpróbálják befolyásolni az eljárás kimenetelét. Ezért az ombudsman hétfőn ajánlást adott ki a büntetőeljárás során megvalósuló adatkezelésről.

Péterfalvi Attila az InfoRádióban elmondta: a Zsanett-ügyben számos példát lehet találni arra, hogyan akarják befolyásolni az eljárást egy büntetőeljárás résztvevői az írott és az elektronikus sajtóban tett nyilatkozataikkal.

Hozzátette: eközben nemcsak a személyes adatokhoz fűződő alkotmányos alapjog sérül, de olyan alapvető jogelvek is megkérdőjeleződnek, mint az ártatlanság vélelme.

Jogszabályok írják elő, hogy egy ügy kapcsán ki jogosult nyilatkozatot tenni, és mint Péterfalvi Attila elmondta: az ügyvédének is titoktartási kötelezettsége van. Bár ezt az ügyfele feloldhatja, a védő mégsem tehet olyan nyilatkozatot, amellyel az eljárás többi szereplőjének személyiségi jogait sérti.

A Zsanett-ügyben előfordult a többi mellett az is, hogy egy szakértői vélemény tartalma hamarabb jelent meg a sajtóban, mint ahogy azt az érintettek megkapták volna.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×