eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Adjuk vissza a vasárnapot?

"Adjuk vissza a vasárnapot az embereknek!" Ezzel a szlogennel hirdette meg kezdeményezését a KDNP. Az ellenzéki párt azt szeretné, hogy a multicégek tartsanak hetente egy profitmentes napot, azaz ne nyissák ki az üzleteiket. De mit szólnak mindehhez az érintettek, azaz a vásárlók és a kereskedők?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete többször szervezett már "Ne vásárolj semmit!" napokat.

Munkatársuk szerint a vallási közösségek és a szakszervezetek közös fellépése sikerre vihetné a kereszténydemokraták javaslatát.

Azt ugyan Gulyás Emese sem tudja elképzelni, hogy egy multinacionális társaság önként lemondana a vasárnapi profitról, ezt legfeljebb jogszabályváltozással lehet elérni náluk. A törvénymódosítást pedig a keresztény csoportok, illetve a kereskedelmi dolgozók szakszervezetei kezdeményezhetik.

Hozzátette azonban, hogy ezek a javaslatok akkor lehetnek életképesek, ha megvan a társadalmi támogatottságuk.

Érdeke-e a kereskedelmi dolgozóknak mindez?

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az ötlet tiszteletreméltó, csak éppen nem megvalósítható. Vámos György rámutatott: a kereskedelem évről évre egyre több embert foglalkoztat, és ennek egyik mozgatórugója a hosszabb nyitva tartás.
Mint mondta, a vasárnapi munkáért magasabb díjazás jár, ezért a foglalkoztatottnak sem feltétlenül érdeke, hogy ne kelljen vasárnap dolgoznia.

Rámutatott arra is, hogy az üzletek nem nyitnának ki, ha nem lenne erre igény. Tehát sokan vannak, akik vasárnapra halasztják a vásárlást.

Az emberek zöme nem vasárnap vásárol

Hogy mekkora igény van rájuk? A GFK Hungária piackutató felmérése szerint a vásárlások 4 százalékát bonyolítják az emberek a hét utolsó napján. Hétfőtől csütörtökig naponta a vásárlások 13-14 százaléka, pénteken vagy szombaton pedig 17-18 százaléka zajlik.

A legtöbben ilyenkor a hipermarketeket és a nagyáruházakat keresik fel, ezek az üzletek a bevételük csaknem 9 százalékát könyvelhetik el vasárnap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×